Učitelj

690 у титеиј

Покојник је оставио словеначком учитељству 36.000 Кг. распоредивши их овако: :

Друштву за помоћ учитељским удовицама 9.000 кг. Учитељском Конвикту 7.000 кг. Јубиларној установи за помоћ учитељских сирочади 4.000 кг. Словезском Земаљском Учитељском друштву 5.000 кт. Учитељеском друштву за крањски крај 5.000 кт. Народној школи 4.000 кг. Другим установама прилози 2.000 кг. свега 36.000 кг.

Учитељи су подигли леп споменик на гробу свога друга — добротвора, и заслужио је потпуно. Мн.

ж

Како ће се вршити испити у основним школама у овој години. — Г. Министар просвете п црквених послова упитао је Гл. Просв. Савет за мишљење како се имају вршити испити ове године и да ли вршиоци надзорничке дужности могу оцењивати учитеље. Главни Просветни Савет дао је мишљење: да се испити по закону имају вршити као и досадашњих година, за време ревизије, у присуству школ. надворника или министарског изастаника који ће том приликом и оцевити рад и успех учитељев. Ну пошто вршиоци дужности школ. надзорника не могу свуда доспети да изврше испите због сувише великих реона то ће св одредити 25 лица за изасланике који ће помоћи надзорницима да сврше испита и оцене учитеље. За ову потребу Гл. Просв. Савет кандидовао је 15 професора и 10 учитеља (8 из Београда и 2 из унутрашњости). Испити се имају свршити од 1 до 29. јуна у смислу закона о нар. школама.

+

Идеје слободног васпитавања код Срба и Бугара. — У педагошкој хроници, коју О. Дуриљин води у московском педагошком часопису „Слободно васпитавање“ изашла је недавно ова белешка:

Идеја ослобођења деце, која је ушла у темељ нове педагогике, распростире се све више и више. Нарочито у земљама младе, скорашње културе, као што ву Бугарска и Србија, брзо расте број присталица нових васпитних идеја нове слободне школе.

У Бугарској је недавно основана варочита издавачка фирма под именом „У заштилау деце“, која је себи поставила за циљ распростирање идеја сло бодног васплитавања. Та је фирма недавно издала у бугарском преводу два рада К. Н. Венцеља — „Ослобођење детета“ и „Како да се створи нова слободна. школа.“ Друга нова издавачка фирма у Бугарској „Препорођај“ (Вљараждане) издала је познату књигу Американца Кросби-ја — „Лав Толстој, као школски учитељ“, у преводу са руског издања (из Горбуновљеве „Библиотеке Слободног Васпитавања“ — види „Учитељ“ за 1909 год.). Исти изцавачи штампају у сво јим зборницима чланке 3. И. Попова „Писмо о васпитању“ и К. Н. Венцељ „Култура и васпитање“, које су изашле у „Слоб. Вавп.“ за 1907—8 годину. Бугарској је издан још и рад К. Н: Венцеља: „Основне задаће моралног васпи тавања“ (штампано 1896 г. у руском „Вјестнику Воспитанија“). д -

У Србији је издан спис К. Н. Венцеља „О вишем принципу морала“.

. Како нам питу, међу југословенским народним учитељима има не мал присталица слободног васпитавања, и литература нове педагошке струје на бугарском и на српском језику расте. ·