Učitelj

698 МО И еБљЉ

и тело се може држати разно, може потпуно усправљено, мало нагнуто, клечање, ит. д. — Клизање на гвоздених клизаљкама шличугама — није наше, то смо примили од Немаца. Ово клизање највише је раширено у Холандији и Енглеској; у Србији тога има само у великим варошима и то више као мода ради забаве. Добра је страна та, што се по великим варошима образују нарочита друштва, који подижу вештачки клизалишта, али су ипак боља и здравија клизалишта ван вароши на отвореним местима: на рекама, барама и језерима, али могу бити опасна, јер се вода "довољно не смрзне, није лед јак, после та су места махом удаљена од вароши ит.д. О клизању на гвозденим клизаљкама постоје два мишљења: да су то прости и лаки покрети без напрезања. Други опет тврде да је врло добро телесно вежбање, јер има велики утицај на стварне одважности, одржавање равнотеже и хладноћа при кретању. Али је истина ово: да се клизањем на гвоз. клизаљкама развија код деце воља, да се што више крећу, нарочито ако су покрети спојени са извесним играма, као што је то уобичајено у Енглеској.

Но ово се тешко постиже, што сва деца не могу да набаве, скупо стају, и што нема згодних места, зато би добро било, кад би се општине постарале да на згодним местима подигну клизалишта, и кад би набавиле довољно гвоз. клизалица, па да сиром. деци позајмљују. Деци од 6—7 г. већ би се могло препоручити клизање на гвоз. клизаљкама. .

Највише воле деца да се зими грудвају лоптама од снега. Код ове игре деца праве врло много покрета, а нарочито покрећу руке и јачају им се мишице, вежбају се у одмеравању даљине, давање правца лопти и тиме негује одважност и присебност. Ну, и при овој игри треба обратити пажњу на завађене стране, јер дођу често у такво стање, да могу отуда произаћи и рђаве последице. С тога ову игру треба усавршити и ограничити простор између једних и других, као што о томе пише Ог. Епдеп Рлазки, и излету ученика гимназије у Ловоу, чим су стигли на одређено место поделили су се на два оделења с једне и с друге стране насипа, спремили доста лопте од снега, на команду отпочела је борба: За време борбе нико није смео прећи преко насипа, овом је било ограничено гађање из близа. Други пример. Кад је био велики снег онда су једни направили шанчеве, утврђења, и кад су били готови, једни су нападали а други бранили. Ова борба