Učitelj

100 УЧИТЕЉ

подесна је за женске, као и за!децу. Без великог напора може човек прећи преко 20 км. за један сат. Овај начин клизања могао би се увести и у нашим школама. (Заведен је у тиролским школама и др.)

До сада смо у главноме описали све главније игре и забаве за време зиме на чистом ваздуху, као и утицај на телесни и душевни развитак дечји. На крају треба проговороти нешто и о хигијенским захтевима. Обично деца зими носе теже одело и топло, управо у таквом оделу деца пре назебу, него ли у другом; јер у таквом оделу лако се у игри угреју и озноје, па онако ознојени, за време одмора, лако назебу. Дакле боље је да зими деца имају

лакше одело и мање топло. Код клизања и кретања за време игре, треба што је више

новикати, да деца дишу на нос а не на уста, ваздух се, пролазећи кроз нос, угреје и не долази сасвим хладан у плућа. Чим је топлота наша од 8—10 испод нуле не треба се клизати и играти зими. Исто тако не треба се играти и за време јаких лад.. них ветрова јер јак покрет противу ветра шкоди здрављу. Шкоди здрављуи кад се за време игре често иде у собу и да се тамо греје. Ово се често дешава на клизавицама варошким. Тако исто пушење дувана и употребе алхохолних пића, да се човек загреје, шкодљиво утиче на здравље. Родитељи и учитељи на све ово треба добро да пазе.

Из чешког „Учитеља“ Ђ. Ј.

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

ЗАПМОНИЦИ

ХТГ САСТАНАК Главног Одбора Учитељеког Удружења држан 7. новембра 1909. године

Били су: Урош Благојевић, Ђ. Јовановић, УКивко Јовановић, Мих. П. Милошевић, Мих. Станојевић, СОтев. Ђорђевић, Петар А Лукић, Станиша Станишић, Дим. Н. Лазаревић, Ант. Стојиљковић, Груј. Аџемовић и Светислав Поповић.

1. Секретар је прочитао записник Х састанка који је примљен и потписан. Ј

2. Прочитане су молбе за зајам и помоћ, што је примљено и по решењима дате благајнику на извршење. и

8. Мих. П. Милошевић реферише: да је код потписника преддога у ствари фонда учитељеких удовица и њихове деце инфор-