Učitelj

ПОСЕБНА ПЕДАГОГИКА 158

по школским клупама, дуваровима, тараби и др. г). Школску зграду чешће закречавати, патос бар недељом брисати мокром крпом, прозоре чешће брисати, зидове пајати. Изјутра пре доласка ђака, избрисати влажном крпом: клупе, сто и др. дрвенарију. д). Учионице често проветравати. Кад ђаци нису у школи прозори увек да су отворени, а тако исто и између часова. 5) Двориште такође држати у чистоти. Ученици с времена на време (под надзором учитеља) нека покупе — почисте; хартију, сламу, дрвца камење, лишће и др. е). Нужнике чисто одржавати и упутити ученике где да врше нужду. ж). Вода за пиће да је чиста и свежа. Где је могуће подизати абисинске бунаре (у Мачви скоро све школе имају), а судови за воду нека су искључиво са славином и поклопцем. Упућивати и настојавати да ученици не пију алкохолна пића. 3). Чинити чешће излете кад је погодно време, у циљу снажења тела, а лети радити напољу кад год је погодно време.

2.) Дечје цгре. За ученике је најбоље кретање кад се играју. Тад се сви мишићи крећу, а при игри још децу прати веселост која на здравље много утиче. С тога не украћивати деци игре, већ настојавати да се сви ученици играју, само треба бирати игре.

3) Телесна вежбања такође су подесна за снажење тела, само избегавати велика напрезања. Гимнастика на справама за ученике није за препоруку, јер таква гимнастика премаша дечију снагу.

4) Утушиим ученике да правилно седе у клупи (постарати се за подесне клупе), да иду усправљено, са истуреним грудима, да и код својих кућа обраћају пажњу на чистоту и одржавање свога здравља, 'упутити их како да се чувају заразних болести, надстојавати код ђач. родотеља да им се даје добра храна и одело. Умни дуг и заморан рад избегавати, радити без прекида највише 8/, часа. Телесне казне избегавати.

__Напомена: По реду који влада у школи и ван школе, по чистоти ученика и школе, по ученичком ходу, говору, — једном речју по општем школском реду, познаје се донекле и васпитни утицај школе.