Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 195

4. Уз предлог Тодора Илића истакнута је мисао, да би Учитељско Удружење требало да прибира податке о члановима, као и нечлановима Удружења, који су — сем школског рада и другим каквим пословима заузети и раде их на корист ошштег напретка, а да се то све доведе у везу са пословником. Кад се прикупе ти податци одучено је: да се објаве у „Годишњаку“ ради подстрека и осталима да се одају тим корисним пословима.

5. Милутин Станковић реферише о својој посети учитељског скупа у Шапцу и вели: да је скуп тај, по своме раду, носио карактер пуне озбиљности, да је и сам участвовао говором о бодизању пансионата и да је тај говор од стране учитеља примљен са пуно воље, да ту установу и сами помогну својим радом за тај дружински циљ, па и личним жртвама са своје стране. Даље наводи, да су на том скупу присуствовали и г.г. професори из Шапца, и од њих је г. Романовић, који тамо врши надзорничку дужност и озбиљним говором третирао школска питања, указујући на махне и како би се оне санирале.

6. Пошто се приближује дан извлачења згодитака срећака Учитељског Удружења то секретар предлаже да се издвоје из магацина оне књиге које су за згодитке одређене, па да се лепо увежу. По овоме је одлучено: да благајник и секретар разаберу код књиговезаца о ценама повеза, па да о томе реферишу Глав. "Одбору.

т. Удружење је послало у Призрен 42 комплета „Мале Орбадије“ али се отуд јавља да је с поште примљено само 35 комплета, са чега је толико и исплаћено, па је одлучено: да се ових садам комплета урасходују; јер је то, сигурно, нестало на пошти или иначе.

Овим је састанак закључен. Секретар, Председник, Летар Д. Лукић. Урош Благојевић.

ХХГ САСТАНАК Главног Одбора Учитељског Удружења држан 13. фебруара 1910. године

Биди су: Урош Благојевић, Ђор. Јовановић, Живко Јовановић, Милут. Станковић, Мих. Отанојевић, Мих. П. Милошевић, Стева Ђорђевић, Светислав Поповић, Ант. Стојиљковић и Петар А. Лукић.

1. Прочитана редовна акта, која су стигла за овај састанак. По њима су донесена потребна решења и раздата су на извршење.

2. Г. Министар Просвете упутио је Глав. Одбору (В. бр. 13.), којим тражи мишљење о што бољем и уреднијем снабдевању школа, тражећи у исто време: све резолуције доношене на Учи"тељским Скушштинама, као и појединим обласним учитељским друштвима, како би се снабдевање основ. школа поставило закоом на здравију и вигурнију основицу. Ова је ствар начелно врло