Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 197

раду, подноси извештај месечно. Одлучено: да се по том пред логу особље управља.

5. Председник износи потребу да се — по предлогу Мих. Станојев+ћа — осигура дружинска имовина, сем зграде која је већ осигурана. По овој ствари одлучено је: да гл. Стева Ђорђевић, Ђока Јовановић са председником ову ствар изведу, осигурав уз намештај, књиге и др. осигурају и Музеј Гл. Одбора Удружења.

6. Станиша Станишић предлаже да се распише свима управама да учитељство у Краљевини крене што живљи рад на прдсвети, У истом смислу је и предлог Мих. Станојевића, да би Учитељско Удружење требало да у томе узме иницијативу л да, преко обласних учит. друштава, образује недељне и празничне школе ради ширења писмености у Орбији, као и просвете уопште. По овоме предлогу, на овом састанку, није донесена никаква одлука, но је остало за доцније, да се о томе нарочито поведе реч.

7. Мита Лазаревић износи на мишљење предлог: да се поради преко обласних учитељских друштава, те да се покрене ствар одашиљања. младића из Србије од 17—18 година у Чешку и др. слов. земље на једногодишњи рад, да тамо изуче рационалнији рад на великим имањима, па би после то могли примењивати и код нав, кад се врате. Због овога требало би ступити у везу са тим земљама преко друштава учитељских или каквих других, да би се ова идеја могла и остварити. Предлог је примљен, али за сада по њему није донесена одлука.

8. Одлучено је: да се шаље и „Учитељ“ и „Мала Србадија“ Уредништву „књижевног Гласника“ и Женској овд. Учит. Школи.

Овим је састанак закључен.

Секретар, Председник, Петар . Лукић. Урош Благојевић.

ХХШ САСТАНАК Главног Одбора Учитељ. Удружења држан 27. фебр. и 1. марта 1910. године.

Били су: Урош Благојевић, Стева Ђорђевић, Ант. Стојиљковић, Мих. Станојевић, Мих. П. Милошевић, Грујица Аџемовић, Ђока Јовановић, Станиша Станишић, Милутин Станковић и Петар А. Лукић.

1. На овим састанцима посвршавани су редовни послови по актима приспелим и раздати су одељењима на извршење.

9. Одлучено је: да се нађе радник и да се одмах предузме израда 30.000 чаура за увлачење бројева за срећке, као и 4.000 чаура за згодитке. У исто време одлучено је: да се благовремено јави Министарству Народне Привреде, да, на извлачење 21. марта, пошље једнога свога комесара, ради контроле. Овлашћени г. г. Стева Ђорђевић и Ант. Стојиљковић да са мајстором погоде израду чаурица као и ут"скивање бројева односно згодитака, у 34.000 комада.

3. За срећке, које се врате као непродате, понудити овд. про-