Učitelj

800 . УЧИТЕЉ

ХХУ САСТАНАК Главног Одбора Учитељ. Удружења, држан 27. марта 1910. године.

Били су: Урош Благојевић, Ђор. Јовановић, Дим. Н. Лазаревић, Светисл. Поповић, Ант. Отојиљковић, Петар А. Лукић и Груј Аџемовић.

1. На овом састанку заподео се разговор о лозовима Црвеног Крста, који су предвиђени за лутрију Учатељ. Удру жења приликом извлачења 21. и 22. марта ове год. и којих број износи педесет комада. Па како је извлачење истих ускоро, 1. априла ове године, то је, да се не би Удружењу могла испрести каква задња намера. с тим срећкама, одлучено: а) де благајник одмах изда из касе потребну суму новаца за куповину 50 лозова Црвеног Крста, 6) да куповину изврша комисија, која је одређена за извлачење срећака дружин- | ских, и в) да се ти лозови завију у коверте, на којима ће бити обележен број под којим су те срећке добијено на дружинском извлачењу. Свака таква срећка „Црвеног Крста“ биће дакле запечаћена у нарочитом коверту, а снабдевена дружинским печатом и печатом члана комисије. Тако ће то стајати док притежалац обележене срећке дружинске не покаже ориг. срећку, која ће и тај лоз моћи подићи.

Ово је учињено стога, што може неки од ових лозова Црвеног Крста извући какав згодитак сада 1. априла, у ком би се случају користио њоме онај, који ју је на дружинсквм извлачењу добио, а, и стога да се не би могла Удружењу подметати каква неоправдана намера с тим срећкама, које је оно на својим срећкама означило као згодитке.

2. Да се штампа 1000—3000 листа згодитака Учитељског Удружења, а да се претходно преко листова обзнани: да ће се штампане листе, у довољном броју, разаслати повереницима, којима је Удружење слало срећке на продају. На листама ће се означити, да ће се згодитци раздавати од 10. априла ове године. Још је решено да се Дим. Пауновићу овд. учитељу, као и чла-

новима комисије изда по двадесет динара за рад око извлачења срећака. 7

Секретар, Председник, Петар . Лукић. | Урош Благојевић.

ХХУЛ Главног Одбора Учитељског Удружења држан 31. марта 1910. године. Били су: Урош Благојевић, Мих. П. Милошевић, Мих. Станојевић, Грујица Аџемовић, Станиша Станишић, Петар А. Лукић и Анта Стојиљковић.

Како се г. Стева У. Ђорђевић, благајник Удружења разболео да не може за неко време вршити благајничку дужност, то је на овој седници Главни Одбор