Učitelj

56 У НОЖ ТВ ЈБ

свјесног развића“ (ХМ]. глава) напрама природним одабирању („натуралној селекцији“). Ми ћемо овдје проговорити само о најглавнијим. проблемима.

Рт. Паја Радосављевић

проф.

(Наставиће се)

КРАЋИ ПРИКАЗИ.

Српство у Београду, комад у 1 чину, с певањем, по француском П. Ст. Павловић музика од Ј. Маринковића, Б. Јоксимовић, Београд штампарија „Доситија Обрадовић.“ Цена заједно с нотама 2 динара.

Пре кратког времена изашла је једна врло лепа књижица под горњим насловом. Њу је написао г. П. От. Павловић проф. по једном француском комаду коме је циљ као и овом нашем да утиче на буђење патриотизма и националних осећања. У овој књижици је на врло згодан начин изнета мисао о јединству свих српских покрајина. Сваку српску област представља личност која носи име те области. Оне све долазе на свечаност коју приређује престоница Краљевине Србије. Свака се јавља с оделом свога краја, говором и песмом што све чини овај комад врло занимљивим.

Не упуштајућн се у оцену литерарне вредности овога дела који и не претендује нато, може се рећи да је њиме задовољена једна потреба која се прилично овећала у нас и да је комад врло подесан за свечане прилике у којима се може дејствовати на масу у погледу буђења патриотеких осећаја и манифестација.

Песме су лепе и лепо су их хармонизирали наши признати уметници г. г. Ј. Маринковић и Б. Јоксимовић. Неке од композиција друго именованог композитора публиковане су прошле године и у „Учитељу.“ Својом лепотом и музичком вредношћу најјаче се истиче од свих композиција г. Маринковића „Јадна Босна,“

Ноте за ове песме штампане су у засебној свесци која иде уз књижицу у којој је текст.

У тексту има 13 фотографисаних снимака а корице су украшене врло прикладним цртежима наше чувене уметнице г-ђе Бете Вукановићке.

Ову књижицу, која је и технички изврсно спремљена, најтоплије препоручујемо са њене лепе патриотске тенденције скрећући пажњу другова да покушају да овај комад својим ученицима изводити приликом школских свечаности.

БИБЛИОГРАФИЈА

СРПСКЕ КЊИГЕ

Философија религије од М. В. Дробиша превео Рг. Ст. М. Окановић. Београд 1910. цена 050 д.

Морална аутономија ч васпитање од проф. РПг. Стев. М. Окановића. Београд 1909. Цена 0,80 дин.

-„Релиемјска свест од Пт. Стев. М. Окановића проф. Београд. 1909. Цена 0,30 дин.

Етика и“ догматика од Кн. С. Н. Трубецког. С руског превео Пт. Ст. М. Окановић проф. Београд 1909, Цена 0,50 дин.