Učitelj

60 УЧИ ТЕ ЈЕ

лична гледишта одраслих; брзо сазнаје не само бриге и патње, него и радости и уживања, пороке п страсти старијих. Она-сувише рано престаје да жели, мисли суди и хоће као дете; нарочито у већим градовима је изгубила све што је одликује као младеж: нома радости за садашњост нити наде у будућност. Несрећна пресићеност удружила је се с болесном представом о частољубљу, које у ствари није ништа друго до безгранично прецењивање свога ја. Све што данашња младеж чита иде на то, да се у ње ствари уображена величина и убије сваки осећај наспрам ауторитета. Школа се слика као права глупост и застарелост, а учитељ за њу није више човек с већим искуством и знањем, није вођа, већ прост мајстор са застарелим појмовима и који гледа само да угуши у ученику непријатну „личност.“ У овоме има велики део кривице и дневна штампа. Тако су, као што вели и доктор Берг, самоубиства код омладине производ нашег модерног живота. Дегенерација и поремећаји духа с једне стране, рђаво васпитање и прерана зрелост е друге стране узрок су честим самоубиствима и њиховом умножавању у новије време. Према томе носе одговорност за трагедију коју оплакујемо нај. различнији фактори.

Јасно познавање погрешака наше садашње васпатне методе, у којој лежи опасност за подмладак, прва је погодба за поправку и отклањање зла. Развијајмо у омладине не само разум него облагородимо и ерце. Место у мекуштву, васпитајмо је у моралној чврстини. Створимо убеђење, да се суштина ваљане личности огледа више у дужностима него у чравима. Али пре свега вратимо омладину у њене праве границе, у којима ће се она срећном осећати; једном речи: вратимо младеж њиховом детињетву ! Кр.

“ »

Катедра за Филантропију. У северним американским државама Филантропија је постала најновија наука, која се изучава у нарочитим зато одређеним школама. Интернационални педагошки лист за науку, вештину и технику, који излази у Њујорку, пише да је од ових школа најстарија њујоршка школа, која је још 1898. године основана пожртвовањем њујоршког добро изворног друштва. Ова је школа сада прикључена њујоршком университету, који носи име Колумбија, и по успешном учењу добија ученик ове школе академски степен. Појам о циљевама филантропске науке даје листа о предметима: приватно доброчинство, домаће старање о сиротињи, неговање напуштене деце, јавно доброчинство, негсвање сиромашне деце, јавне добротворне установе, брига о затвореницима, уд младићески, неговање запуштене и сакате деце, раднички станови, борба противу туберкулозе, добротворни, финансијски и дечји рад, опште старање о животу. За најпредније слушаоце установљен је посао у канцеларији за истраживање социјалних недаћа. Школа ова, којој сада на челу стоји познати др. Линдсај, знаменит са своје радње на јавном добротворном раду, броји у зимском курсу 100 ђака, а у летњем курсу, који се обдржава за напредније слушаоце, броји око 70 слушалаца. Ова школа има и своју велику и дивну зграду.

Сличне школе ва подобним планом учења постоје још ин у овим местима Северне Америке; Чикагу, Бостону и Светом Лују.

Јов. М. Поповић. ж

"Нова школ. зграда у Милошевцу. 5 септембра т.г. освећена је и отворена нова школска зграда у Милошевцу (срез орашки окр. смедеревски), Зграда је са пет пространих учионица (по 250 м5) и две канцеларије.