Učitelj

62 У ЧИН ГО БаЈЕ

ХУ Конгрес Земљорадничких Задруга. Овај Конгрес одржан је ове године у Лесковцу и био је необично лепо посећен. Нама. је мило што један велики део наших учитеља узима учешћа у стварању и обдржавању тако корисних установа као што су Земљорадничке Задруге. И на овоме као и на ранијим Конгресима био је присутан леп број учитеља и свештеника,

Конгрес су посетили, поред осталих одличних гостију, и п, г. министри: народне привреде, просвете и грађевина.

Конгрес је свој користан посао свршио у најлепшем реду.

Савезу Земљорад. Задруга желимо потпуног напретка у раду, друговима, нашим препоручујемо да у свакој прилици помажу ове корисне установе.

Мн.

»

Јубилеј Мих. М. Станојевића. Оебејак! Тоуамб орган словеначких учитеља у своме 88 броју, донео је, поводом 25 годишнице г. Мих. Станојевића ову белешку;

Јубилеј српскога учитеља. У недељу је славио 25 годишњицу евога књижевнога и просветнога делања београдски учитељ Михаило Станојевић дугогодишњи уредник српског педагошко-књижевног листа „Учитељ.“

Одличноме пријатељу словенскога, напреднога учитељетва наше искрене честитке: Мн.

~

Шесдесето-годишњица г. Хенрика Шрајнера. Особито заслужан словеначки раденик на пољу школском и народном г. Хенрих Шрајнер председник словеначке Школске Матице навршио је у јулу месецу ове године 60 година живота. Учажавајући веома плодан и успешан рад, овога потпуно културног човека, за | школу и народ њега су, поред осталих, веома топло, заједнички поздравили преставници: Словеначке Матице Школске, Хрватског Педагошко Књижевног Збора и Друшта словен. професора.

Овој заједничкој честитци придружује се и „Ророфтк“ педагошки и књижевни лист, орган словен. учитеља, а њима се, овим редовима, придружује и орган српских Удружених Учитеља радујући се искрено што ће поштовани г. Јубилар и даље насгавити корисно делање на корист школе и свога милога народа.

Мн.

ж

На знање. Скреће се пажња друговима да ће имена свих приложена који су приложили ма колики прилог за Дом Учит. Удружења бити штампана у „Трговинском Гласнику“ о чему треба да известе прилагаче.

ж

Т Јосиф Клобучар. Хрватско учитељство и педагошка књижевност изгубила је једнота одличног поборника и ветерана. Умро је Јовиф Клобучар.

Покојни Клобучар је био врло заслужан школ. раденик и писац. Био је прави члан Хрв. пед. књижев. збора и благајник његов за дуго година.

Бог да га прости!