Učitelj

150 У ЧЕТЕ Љ

Крста Јонић, учитељ.

ИЗ МЕТОДИКЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА

Често се чују жалбе како је врло непоуздано знање, које деца износе из школе. И ти гласови не долазе само од лица посвећених у школски рад, него и из средине оних, који су даље од школе. Ови последњи чак тврде како садашња школска младеж у читању и писању — а то је по њиховом мишљењу главни задатак школе — не показује ни онолико успеха, колико је показивала стара школа Ако у овим гласовима има и најмање истине, онда је то довољан разлог да им се потражи узрок.

Један од најважнијих наставних предмета, коме је дато доста, места у програму, јесте Српски Језик. На часовима овог предмета учи се читање, обрађује лектира (садржина читанке), граматика и писмени састави. Остављајући на страну друге радње, овом ћемо приликом говорити само о значају и обради лекшире, пошто по нашем мишљењу од правилног схватања и правилне обраде исте зависи много успех све наставе:). Лектиром се може најбоље научити матерњи језик и због тога је потребно да се она стави на прво место и да јој се даде више простора и времена. Међутим сада се њоме не постиже ништа више од површног познавања садржине читанке.

Правилном обрадом лектире ученик треба да се уведе у мисли и осећања писаца, како би се у јасним мислима и чистим осећањима њиховим и у ученика развио дух и оплеменило срце. Само тада, кад ученици упознају идеалну средину у којој песници живе, моћи ће им се учинити пријатним и борављење у истој и они ће се радо и доцније у њу сврађати. Уз то треба се потсетити да стил, начин усменог и писменог казивања мислл, зависи од духовног састава: од множине, јасноће и покретљивости представа, као и мањег или већег богаства осећања. Дакле лектира има да помогне наставу и њен је значај двојаки: она служи као допуна настави % може да упиче жао самостално тпаставно среставо.

К

а). Да би се у једној области знања добиле заокругљене и потпуне целине, потребни су многи чиниоци. Истина је и то да је за опште образовање потребно мноштво позитивних знања, која, су правилно распоређена у целокупности маса представа. Оно се састоји у што широј аперцептивној подобности и у колико је више

1) Да ова обрада сада није на правом путу доказ је, што омладина пошто из школе изиђе, слабо чита, или узима за лектиру место здраве духовне хране, која се у пародној књижевности и списима најбољих књижевника налази, лоше романе и приче из подлистака у политич. дневним листовима.