Učitelj

160 УЧИТЕЉ

слушаоцима треба дати бесплатно књиге и сав други потребни материјал. У

Како пак влада стоји траљаво са земаљским средствима те неможе рад на народном просвећивању да врши у ширим размерама и с успехом, то се апелује и тражи од ошштина. да оне унесу у своје годишње буџете извесну суму на ову сврху. Исто тако апелује се на разна удружења, индустријска подузећа и новчане заводе, да притекну у помоћ својим прилосима, те да се што пре подигне босански сељак и осбособи за културни живот.

Посао је доиста тежак али и захвалан. У њему лежи. за босанеско-херцеговачки народ животно питање, питање хегемоније на. својој рођеној грудви земље.

Ми овом просветном подузећу у српској Босни пи Херцего-

вини- желимо што ејајнији успех. Јов. М. Поповић

Књижевност

РЕФЕРА И.

138 Издање Задужбине И. М. Коларца. 188 Васпитачеве забелешке. Намењене родитељима и свим пријатељима српеког подмлатка. Књига прва од Срешена М. Аџића управитеља мушке учитељске школе јагодинске. У Београду. Штампарија Стевана М. Ивковића и Комп. Позоришна улица бр. 2). 1909. Осмина, стр. ХУ и 1019)

Да је писац ове књиге имао добру намеру, ван сваке је сумње, али је ван сваке сумње и то, да није довољно имати добру намеру, па да се и једна добра књига напише, и то је Срешен М. Ацић овим својим Васпитаочевим забелешкала доказао на еклатантан начин.

Књига је ова израђена у главном по Салцману, како то писац није на натпису исгакао; и по натпису бисмо могли мислити, као да је оригинално дело пред нама. У тексту је истина на пет места забележено Салцманово име, али су још два чланка, по њему израђена: узет је мотив из њега и многе мисли, и те су мисли исказане и истим речима, као у Салцмана. Ти су чланци: Мајстор-Стојатова деца цч Тиранчим. У Салцманову делу, Кгер5Ђасћејп, они носе натписе: Мите), име тат Ктаетп Катт јећтећ, Стезрепзјет ги зећећ ц Ме, Ктаетп фе Стаизаткен ги 1ећтећ (Рекламова издања стр. 74. и 53., ту их може свако наћи и с Аџи. ћевим чланцима поредити). Аџић је ваљда мислио, да има права не поменути име пишчево стога, што је те чланке проширио. Од

_ %) Пуштамо ову критику на Васпитшачеве забелешке п ако се у свему а њом не слажемо, због важности саме, ствари додајући: да је ова књига с малим изузетком врло лепо примљена у нашој литератури. У исто време изјављујемо да стављамо ступце нашег листа на расположење врло радо и г. Аџићу ако жели да одговори на ову критику.