Učitelj

178 У ЧИТЕЉ

увек и свугде. Те установе су — Покушаји да се оствари нова школа, да се пренесе нова школска теорија у практику, покушаји, који су често приморани да се и сувише подешавају према постојећим спољашњим околностима, но који, крај свега тога, ипак садрже у себи читаве ризнице експеримената новог школског живота.

И, као такви, покушаји су ти веома и веома поучни за сваког, који ради у области школског дела исто тако и за свакога, ко се интересује делом васпитавања. Стога бих ја хтела да упознам читаоца, у колико ми то допусти оквир кјатког чланка, са једном

новом школом — са „Слободном школском општином Викерсдорф“ у једном сеоцету око Салефелда, у Немачкој. ЈЕ

Школска општина „Викерсдорф“ основана је 1906 године, одцепивши се од Гапдезеглећипозћент-а познатог педагога, доктора Лица. С почетка се она састојала из 8 учитеља 1 учитељице, 18 ученика и 1 ученице. Свих осамнаест мушких лица, која су се учила, беху већ одраслији дечаци, а и другарица им беше истих година = и сви они учествоваху како у организацији и оснивању установе и самог духовног живота школе, тако и у смештању и уређењу школе у старом властеоском дому; подносили су тешкоће, а често и саму оскудицу, учествујући својим личним радом у из ради неопходног намештаја, стварћ, па чак и у преправкама зграде. Све је то у толико зближило и учврстило духовну везу између оних који поучавају и оних што се уче, и толико је подигло јачину и напрегнутост рада, да је после неколико месеци школски организам већ потпуно правилно функционисао и имао у толикој мери јаку и читаву језгру, да му је она давала могућност, поред свег придолажења нових ученика, сасвим непознатих и неуведених у дух школе, — да се без икаквог трења и у врло одређеном правцу и даље развија — не само у погледу количине, но и у погледу каквоће.

После године и по дана у школској ошилтини беше већ 85 ученика.

У свим напредним листовима немачким јављали су се о овој васпитној установи најодушевљенији одзиви родитеља и педагога, који су посећивали ову школу.

Успомена на те прве месеце живота ове школе толико је жива и мила онима, који су као непосредни ученици у њој преживели