Učitelj

608 УЧИТЕЉ

Али у чему се управо она састоји“ Каква јој је суштина 2—

Она се састоји у томе, да се увек поступа по једном и истом начину, не измењивати оно што је једном наређено, настојати да се свакако испуне обећања или претње, — никада се не задовољити у пола извршеним делом.

Какве особине подразумева сталност код учитеља“ Добро памћење, да не би био недоследан због заборавности, али пре свега највише подразумева мирноћу и сталоженост, а међу тим његове очи и уши треба да су свуда уперене. Сталност изазива навику да оно што се пре вршило по наредби, доцније се врши из сазнања да је неопходно потребно. Најпосле сталност избегава, сувишне речи у школи и олакшава цео школски живот, нарочито његов општи састав, без кога се не може проћи.

Сталност је у толико потребнија у нашим школама, нарочито у садашње време, што се на жалост ретко са њом сретамо у породици и у домаћем васпитању. Чак наше се време радује несталности. Љубав и ст. лност ретко иду упоредо; или оно што ми зовемо љубављу, права је света љубав, чији је узвишени пример показао Спаситељ. Али се они ве даду спојити, ако је љубав само слабо уступање или празна забава дечија. Оваква је лажна љубав сада у моди, зато се учитељи основано жале на тешкоће у Раду, које услед тога наступају. Ето због чега ми треба да се побринемо како да разумемо оно, што је потребно.

Кер (Руководство за учитеља): Сталност учитељева избија, из стрпљења, неуморности, јачине и сталности његових тежња за срећу ученика. Ако учитељ нема сталности, ничега нема: ни авторитета ни уважења, ни сталне љубави и оданости његових ученика Не треба да се зачуди учитељ, ако васпитање не иде како треба, ако му је дисциплина у школи слаба и ако га деца не слушају, кад он оно што је данас забранио, сутра дозвољава, према истим околностима; када данас заборавља оно, што је јуче рекао.

Сталан учитељ најпре мирно размисли, па после ради, и оно, што је добро смислио, одреди за школско правило, које и за њ' и за ученике, док се околности не промене, постаје закон. Ако је учитељ одредио правило, строго је дужан пазити да се по њему поступа, јер ће та пажња служити преградом, да се не би запоставило. Ако је нпр. рекао, да деца треба да долазе уредно у школу, он мора сваки дан на то да пази. Ако нпр. захтева да, се писмене радње донесу чисте и разумљиве, не сме дозволити никакве недостатке, нити узимати за оправдане, неоправдане узроке. Ако захтева потпуне и јасне одговоре, не сме дозволити никаквих других. Он је дужан непрестано да пази на извршење његових наредаба најпре, па макар се морао сваки дан, сваки час борити са недостатцима у том одношају.

У почетку ученици се у велико противе учитељској сталности, као некој сувишној строгости. Зато учитељ треба, да је прибран и опрезан у постигнућу циља. У своје време ученици