Učitelj

ЕЊИЖЕВНОСТ 625

. Министарства, Настава и култура, Школско и културно кретање, Прикази и оцене и библиографија.

У одељку Настава и Култура су чланци: Школа и Универзитет од уредника, Упуство за проучавање ветрова од Рад. Васовића проф. Курсеви француског језика за странце на Универзитету у Греноблу, од Мих. Ђорђевића, О кривици председника, општине по чл. 24 зак. о нар. шк. од Л. Кречковића, Набављање уџбеника од ЈБ. М. Протића.

У одељку Школско и Културно Кретање изнето је стање школа, просветне и културне новине у Српству, Словенству и страном свету, рад просветних и културних установа као: Орп. Краљ Академије Наука, Професорског Друштва, Учит. Удружења, Срп. Нар. Поворишта, Културне Лиге, Срп. Књиж. Задруге, Акад. педаг. друштва.

Приказани су ови списи Гле Радасоок Дег ртецавзећећ 16. ћетеп Кпабепзећшећ шафег Чеп Ејпиза Дег радасоовесћеп 2е5зфрбпитипсеп от: Апјапсе Аез ХЛХ ЈА. 55 аш Фе Серепуаг!; Мотвећше Фет Оеојосје од Ј. УМаћет-а; часописи: Учитељ, Наша Народна Школа, Наша Школа, Хагодпа Ргозује(а, зКоја, Школски Гласник, Здравље, ХМазђаул! Мјезшк, Пје Пешвеће зећије, Мопа|веће Ер ћоћеге Зећшеп, Гећгтртођеп плад Бећтодпсе, Радавоотвеће Тећипо, Орп. Књиж. Гласник, Дело, Летопис, Бос. Вила, 1' МоТшпе, Један нов лист за средње школе (Бачки пријатељ).

На крају је Библиографија.

За тридесет и једну годину како излази Просветни Гласник као службени лист Министарства Просвете он је мењао“ више пута свој облик и правац уређивања.

Прошле године Министар Просвете обратио се писмом Гл. Просв. Савету тражећи мишљење да ли Просв. Гласник треба и даље да излази као орган Министарства Просвете и ако треба, како би га требало реформисати, па да одговори боље своме за датку. Гл. Просв. Савет дао је своје мишљење да треба овај ча: сопис и даље да излази и предложио је које би реформе требало унети за његово уређење. Министар је усвојио то мишљење Гл. Просв. Савета и поставио за уредника г. д-р М. Јовановића школ. надзорника, који је отпочео уређивати одлично овај часопис.

(! оваким правцем уређивања Просв. Гласник ће заиста, много боље одговарати потреби којој је намењен и користити читаоцима својим.

Цена је Просветном Гласнику 12 дин. годишње за Србију а за стране земље 15 дин. (франака) у злату.

Педагогика. Изложио ЈБуб. М. Протић, Друго издање, прерађено и проширено. Београд, 1911 год. Цена 5 дин.

У нашој сиромашној педагошкој литератури није нам на одмет ни каква мања књига која расправља по које ситније питаље из области васпитања и наставе а то ли књига, која обу-