Učitelj

636 У ЧИТЕЉ

На против, друга књижевност код Бугара стоји на много вишем ступњу. Тако Бугари имају седам књижевних и попу“ ларно-научних часописа са 6000 претплатника.

Они имају две периодичне библиотеке. Једно је „Всемирна библиотека“, а друго је „Нова библиотека“.

Ове библиотеке сличне су познатој Рекламовој „Универзал Библиотици“, која излази у Лајпцигу. Оне излазе у свескама од 4—5 штампаних табака. Овеске коштају по 0.30. дин. „Всемирна библиотека“ има 10.000 претплатника, а „Нова библиотека“ има. 7000 претплатника, и то је социјалистичко' подузеће.

Код Бугара је развијена доста велика љубав према књизи и писмености. Њихове новине имају врло велику публику. Сваке године листови штампају све већи број примерака, јер држава чини много за ширење писмености у Бугарској.

Познати бугарски писац Стојанов написао је популарно дело о бугарском патриотском песнику Христу Ботеву. И ако то дело кошта пет динара, продато је 10.000 примерака. Песник Д. Страшимиров и књижевник Клинчаров штампали су готово у исто време своја дела о истоме Ботеву. Дело Страшимирова, које кошта три динара, продато је у 3000 примерака, а дело Клинчарова, које кошта седам динара, продато је за годину дана у 5000 примерака. ;

Дела Љубена Каравелова (који је и на српском писао приповетке) штампана су 10 књига по три динара и продата су у току пет година у 10.000 примерака.

Недавно је песник Пенчо Славејков издао једну књигу својих песама под насловом „На острву блажених“, и за први месец продато је 700 примерака, сваки по пет линара.

Новинар Симеон Радев написао је и ове године штампао прву књигу дела „Творци савремене Бугарске“. Та свеска има око 800 страна и кошта пет динара. За три прва месеца продато је 6000 примерака ове књиге. Ускоро ће изаћи и друга свеска, која ће, како се рачуна, бити продата у 10.000 примерака.

Ове цифре врло речито говоре!...

А код нас: — Код нас је овладао ужасан немар према књизи и писмености. Овоме злу треба тражити озбиљна лека, јер то неминовно захтевају интереси наше будућности.

Српске школе у Турској 5 Новопазарски санџак —

Још од почетка ове школске године огорчена се борба води“

у Турској између представника српске цркве и просвете с једне и турских власти с друге стране. Та се борба састоји у томе, што турске власти траже, да сви наставници српских основних и средњих школа поднесу своје сведоџбе муарифату на потврду, па ће им се тек онда дозволити рад у школи, у противном не. Противу овога захтева турске власти подигли су одлучно свој