Učitelj

Т

писмо УРЕДНИШТВУ 65

дечији лист, један лист који је. бранилац Српетва у потлаченим српским земљама Босни и Херцеговини, два листа за чување народног здравља, један лист за народно просвећивање и Окружне Новине (којим је цена само 2 дин. годишње), из којих ће учитељи знати шта је округ у овој години урадио на подизању окружних железница, уређењу окружне бање Ковиљаче, исушивању Мачве и т. д. — Остале педагошке часописе, поред најбоље воље, Одбор није унео у буџет не с тога што их мрзи, већ с тога што је смањивањем појединих позиција унео у буџете нову позицију ма оснивању ђачкиг стрељачких дружина по 100 (а у сир. шк. општинама по 50) динара, коју позицију месни школски одбори нису унели.

Одкад радим у Окр. Школ. Одбору, увек сам излазио на сусрет учитељима и предлагао Одбору одобрење поједивих буџетских вирмана по појединим прекораченим позицијама из уштеда других позиција. Дакле, и ако је тако мала, сума од 54 динара унесена на листове и књиге, ома се може у овој години прекорачии из уштеда осталиг позиција, симо се отшлим збир не сме прекорачи.

Што ме напада. „Наша Школа“ за помоћ Учитељском Дому, имам само да кажем то, да сам ја као двадесето-годишњи члан Учитељског Удружења и као пређашњи председник Шабачког Учитељског Друштва привредио за Дом ако не више, оно бар толико, колико пг. Младеновић. Књиге су друштвеае ту, које ће моје наводе потврдити. - “

Празнајем, да впје имало места одређивати које баш часописе треба школа да набави, и да је требало оставити слободан избор наставницима, али прегледајући школске рачуне, Одбор је имао разлога одредити шта има да набави свака школа. Ја бих желео да незадовољне колеге изађу јавно са својим именом и траже једну анкету која ће констатовати: колико је одређено по буџету за школске књижнице њихових школа за раније 3 године; шта ву они за то време набавили ва школске књижнице и у каквом се стању налазе сада њихове школеке књижнице. Тек онда има места нападати мој рад, ако одређена анкета утврди, да сам ја у овој години оштетио школске књижнице.

Гог. Младеновићу и Михаиловићу треба да је познато, да деловођа Окр Школског Одбора у погледу решава има само један глас. Кад би деловођа, имао онолику власт како је они замишљају, онда остали члачови Одбора по закону не би требали ни да постоје. Ну то није тако. Много је лакше критиковати него радити.

Одобрена сума у 221.981,58 динара на 95 школа у округу јасно казује, да деловођа није имао „варварске појмове“ приликом решавања школеких буа Горња сума казује, да растоди на једну школу долазе просечно по

886,12 динара. — За школе: драгојевачку, узвећеку, јошевачку и зајачку нису и буџети одобрени пошто нису били испослати Одбору на преглед до 1. овог месеца, до ког је дана Одбор држао у овој школ. години 3 пута своје седнице.

Захвалан на гостопримству

1750. 1911 год: ~ Жив. 0. Крстић Шабац Ен учитељ, деловођа 0. Ш. 0.