Učitelj

КЊИЖЕВНОСТ 4145

тератури покупи среди и изда у низу књижица од два штампана табака са насловом „Моје Срце“. Те ће књижице бити са сликама, песмама и његовим причама (оригиналним и преведеним). У том облику већ је изашла једна његова таква књижица, која носи згодан наслов, јер сви ти производи потекли су доста из Јовићевог срца, или из његове љубави према српској деци, коју је он свагда волео и воли.

Но код Јовића је оригиналан, и у нас до сада јединствен начин за распростирање или растурање ових књижица. Свака књижица има засебан број као и срећке. Купци ће после узетих пет оваквих књижица, од једног истог броја, имати право на вучење згодитака, који ће се приредити у месецу јулу ове године. Тако ће купци имати лепе књижице за читање, а, у исто време, и срећку за извлачење, па ако му срећка извуче, онда је постигао двогубу корист, без икакве штете. Књижице ће ове излазити месечно. Прва се доста задоцнила. Ако је штампарија крива за закашњење може да се промени. Књижице су у з»довољавајућој техничкој опреми. Нека су ове књижице свима нашим друговима, најтоплије препоручене, а њиховом творцу желимо добар испех у овоме подузећу. Претплата се шаље писцу — Београд. Окупљачи имају 25%о рабат. бт. М.М.

#

Јован Миодраговић: Доситеј Обрадовић као просветитељ народа српског. Из „Годишњице Николе Чупића“, књига ХХХ. Београд. Година 1911,

У последњој књизи „Годишњице Н. Чупића“, г. Миодраговић је опширно и лепо описао рад великога и неумрлога Доситија Обрадовића на Просвешном пољу, истичући свуда уз том његове педагошке погледе и етичке идеје. Из овога његовога, рада лепо се види, да Доситије није био само проповедник, филозоф, књижевник, политичар, реформатар, већ и одличан васпитач, педагох — учитељ. О Доситеју као филозофу и просветитељу писано је у нас и раније, али је од тих ранијих радова овај г. Миодраговићев рад најтоплији и најбољи. Г. Миодраговић је овде само хтео да изнесе Доситеја као народног учитеља, или као радника на народном културном пољу. И у томе је успео.

Приликом овогодишње прославе стогодишњице од смрти До: ситијеве овај рад г. Миодраговића био је добро дошао. По њему се може учинити бољи и темељнији преглед целокупног Досити јевог рада. У тој цељи, а на м лбу неколико пријатеља г. Миодраговићевих, он је тај свој рад, за ову прилику, прештампао из „Годишњице“ у засебну књигу, коју би требало да набави сваки и да је прочита. особито гг. учитељи и професори. Књига је написана лепим и чистим, више пријатељским језиком. Има пуно занимљивих цртица из живота Доситијева. Може се набавити код писца. Ст. М. М.

1 С тим се питањем бавио г. Петар Деспотовић у „Босанској Вили“ и Лазар Перовић у својој докторској дисертацији.