Učitelj

116 У ПИ 1 НА ЈБ

КЊИЖЕВНА ПОЛЕМИКА

ЈЕДАН КЊИЖЕВНИ ОБРАЧУН

Милорад Петровић учитељ, с којим се већ подуже времена тера спрдња у књижевности,: уобразивши да има неку песничку репутацију и да може и он с неке олимпијске висине давати тона у књижевној јавности, покушао је да се огледа и на пољу критике, неби ли се прославио и ту као на пољу појезије и написао некакву критику на моју књигу „Српска Вила“ коју је штампао у „Новом Времену“.

Он мене мрзи.., па немогући савладати своја осећања, хтео је да ме под видом ове „критике“ омаловажи, денунцира, напакости и вређа. Али му је фишек који је испалио био рђав и, место да постигне њиме некакав ефекат, на који је рачунао он му је самом осмудио бркове! Сваки који је прочитао његову критику а и моју књигу насмејао се и увидео да је код Милорада у овој критици излив пакости и срдите немоћи.

Ну он ми је овом критиком учинио и услугу... он ме је рекламирао. Људи који су се заинтересовали мојом књигом, тражили су да је виде. Она им се допала. Набављали су је, и другоме препоручивали и ја сам на брзо продао цело прво издање у 3000 примерака и штампао друго у 5000! Хвала му на овоме.

Видевши да је својом критиком промашио оно што је намеравао, он је почео интригирати; почео је некаква отворена писма штампати у којима ми је претио тужбама и вређао ме; доказивао да „Српска Вила“ није одобрена и да су референти рекли о њој да не треба да се прими у Просветном Савету. На ову последњу ствар ја ћу се осврнути одмах. Доиста, по првом издању моје „Орпске Виле“ донео је Просветни Савет оллуку, фрошивну тредлогу референатта, да св она не може препоручити (јединствен случај који се може наћи у аналима нашег највећег просветног тела, на који ћу се ја вратити нарочито доцније) али та је одлука донесена прво утицајем интрига којих свуда има а друго пошто је скоро сво издање било распродато. Међутим најкомпетентнији људи у Савету ва педагошке ствари г.г. ЈЊуб. Протић, д-р Душан Рајичић и д-р Миливоје Јовановић, били су не само мишљења да се она прими већ и да се не даје на реферат. Сем тога сам председник Просветног Савета г. Сава Урошевић отку-

# Види „Правду“ од прошле године у којој су излазиле карикатуре његових „Сељанчица“, „Коло тресе, у две лесе“. „Нек Бог живи ко их створи“ та избори“; „Леп је рођа леп је врашки — ал газдашки“ итд. антологију млађих књижевника у „Штампи“ итд. које ћу ја издати о свом трошку ако нема, шта против г. Милорад.