Učitelj

19 У ЧИТЕЉ

је пођох прелиставати и кад стадох прочитавати њене чланчиће осетих неку благу пријатност, која ме изведе даљим расположењима“. По том излажући садржину њену завршује: „за то бих рекао да је ова књижица поред све већ речене унутрашње лепоте врло добра и корисна за нежну српску млађану душу, која тек почиње овај свет познавати. Па као такву не остаје нам ништа више већ да је топло препоручимо српским родитељима да је набаве својој узданици за лектиру у доконим часовима“.

Маргедак хрватски књижевни и педагошки часопис у свом 5. броју донео је врло похвалну рецензију из пера чувеног Дав. Трстењака, који вели препоручујући је:

„„Келели бисмо да вредни и неуморни писац и апостол слоге и јединства између Хрвата и Срба састави књигу од осталих народних и умјетних умотворина славенских па онда трећу од умотвора осталих најкултурнијих народа“.

Босанска Вила у своме 7. и 8. броју вели: „Са похвалом можемо уврстити у дечју књижевност ову књигу. Ево први пут да сретамо у дјечијој књижевности књигу, са оваким садржајем код нас Срба. Књига нема ни једне приче, ни једне пјесме преведене, све је српско и то од наших најбољих књижевника“ ит.д.

Трговински Гласник у своме 38. броју вели.

„Некада смо били обилнији у књигама за децу. Имали смо их често и доста, ако не у квалитету, а оно у квантитету. Изгледа, да су у ту боримо па и уморимо. Јер за последње 2—38 године почеле су ређе да се јављају. Једна од ваљаних дечјих књига, која је почетком ове године угледала света јесте „Орпска Вила“, коју је за децу удесио признати радник на књижевном пољу г.

Михаило Отанојевић ит.д.

Самоуправа је донела један подужи реферат о овој књизи веома ласкав и похвалан, из кога вадимо само ово:

„Признати радник на просветном пољу у нас Мих. М. Станојевић, учитељ, обогатио је нашу доста оскудну дечју књижевност једном новом лепом књигом. Српска Вила зове сета његова књига, која је, по свима педагошким захтевима удешена за децу основне школе...“

Нама је жеља, да ни један ђак бар из старијих разреда основне школе не остане без ове узорите књиге...“ итд.

Трибуна је донела такође кратку рецензију у којој је топло препоручила књигу. Она вели:

„Пре кратког времена изашла је, под горњим насловом врло лепа књижица, за децу, у којој су пробране народне умотворине и уметнички производи неколицине наших најбољих књижевника: Доситеја, Вука, Његоша, Бранка, Змаја, ЈЉубе Ненадовића, Јове Илића и др. У књижици се налази поред пробраног штива, које могу деца разумети, и кратке белешчице о животу појединих