Učitelj

64 Мо сКИ Бов

надамо се да ће своје министровање у просвети обележити каквом значајнијом реформом и трајнијом успоменом. ж

Код г. министра просвете. У почетку мес. јула Гл. Одбор Учит. Удружења био је корпоративно код г. министра просвете ради школских и учитељских питања. - 1. Гл. Одбор молио је г. министра да укине, као незаконит и неправедан»

онај распис којим се болесним учитељима-цама, кад су на одсуству одузима станарина

Г. министар, усвојио је разлоге Гл. Одбора и обећао је да ће тај распис изменити, ма да ће после ретко ко ићи да буде заступдик таким наставницима само за оних 50 дин. месечне плате. У таком случају, предмете болесног наставника да поделе остали наставници, где их има више.

2. Гл. Одбор молио је г. министра да се у будуће не постављају свакојаки заступници учитељски у недостатку учитеља, јер се тиме наноси штета стручној спреми, а има и таквих тих заступника који дискредитују и углед учитеља.

Г. министар, и ако донекле усваја разлоге Гл. Одбора, опет није усвојио ову молбу, јер не може дозволити да због тога буде затворено око 400 школа, али ће се постарати да у томе учини добар избор, јер је уверен да и тих заступника има доста добрих, а пронаћи не и неки надзор над њима.

У Поводом овога искрсло је питање: како да се добије довољно стручноспремних учитеља. О томе је био подужи разговор, јер је г. министар изјавио, да је њему ово једна од најглавнијих брига. Резултат "разговора је овај.

Треба отворити још једну учитељску школу у Београду, где ће из там. гимназије увек бити довољно капдидата за учитељску школу. Или : да се у вишим гимназијама отвори педагошки одсек.

Треба поправити материјално стање учитеља, а нарочишо млађих, што јен г. министар усвојио.

Треба дати веће благодјејање ђацима учитељских школа, као што је некад било.

3 Гл. Одбор молио је г. министра да измени и онај распис о одсуствовању учитеља, по коме учитељ не може одсуствовати само 3 дана у години, јер је то апсолутна немогућност.

Г. министру није био познат овај распис, али ће га наћи и видети.

4. На послетку Гл. Одбор молио је г. министра да одреди новчану помоћ Учитељском Дому, објаснавши му циљ овога Дома са националног гледишта и наших просветних потреба. 4

Г. министар, упознавши се опширније са овом новом установом, обећао је да ће од Народне Скупштине тражити ову помоћ, и нада се да ће је добити, ако на то пристане и г. министар финансија.

ж Комисија за учитељске кривице. Са бројним растењем учитеља-ца и школа, расте и број учитељских кривица (ма да то баш не мора тако бити), те је г. мини-

стар морао образовати нарочиту комисију од 5 београдских учитеља, који те кривице расматрају п подносе предлоге о њима.

= Станарина болесних учитеља. Измењен је онај распис којим је била одузета станарина болесним учитељима-цама кад су на одсуству.