Učitelj

БЕЛЕШКЕ 65

Само и у овом распису излишно је тражење оноликих података (10) о болесном учитељу, нити је био потребан онај услов: „ако је (стан) неопходно потребан њему или његовој породици“, јер то може бити опет повод за оспоравање стана.

Чланови Просветног Савета. За чланове Просветног Савета, за идућу школску годину, изабрати су: Мих. Стевановић, Б. Јовановић и Мих. Станојевић учитељи из Београда.

ж

Учитељски распоред, који је радила привремена комисија од 6 учитеља из свих политичких партија (2 из Београда, а 4 из унутрашњости) са референтом, свршила је свој посао 9. септембра. Ова комисија распоредила је оне наставнике који су остали нераспоређени летос, нове наставнике и оне сталне наставнике који су, ради добијања другог места, дали оставке на своје стално место. На послетку су распоређени привремени учитељи и заступници.

Овом приликом распоређено је сталних наставника: по молби 134, без молбе. 40, свега 174, нових кандидата 73, привремених: по молби 78, без молбе 42, свега 120. Укупно распоређено је 367 наставника.

Празних одељења у целој земљи остало је само 22. Али и то ће се попунити новим кандидатима, јер их се мало јавило за службу од 4 учитељске школе,

У погледу квалификације наставника постављени су само они, који имају квалификације по чл. 29. и 30. зак. о нар школама. Зато нема више у учитељсшву недоучених гимназиста ни ученица жен. радничке школе.

И ако овај распоред није био готов на време, опет је, према досадашњим, рано свршен.

Ово давање оставке и поново молба за службу, заведено је пре 2. године у намери: да би и они могли добити стечајем непопуњена и нова места.

5 >

Ретко славље. Наш друг Гаја Лазаревић учит. у Страгарима (окр. краг.) 18. септембра прославио је скромно 40 година своје учитељске службе и 60 година свог живота, и — што је најглавније — Гаја је још вредан и чио!

За спомен тога Гаја је постао утемељач Учит. Удружења и дао је 10: дин. прилога за Учитељ. Дом.

За свих ових 40 год. Гаја је био учитељ само 4 године у Стојнику (краг.) и 36 година у Страгарима. За све то време има све одличне оцене, а само једну врло добру. Кажњаван није никад.

Ради и на културном послу. 1897. год. свршио је пољопривредни курс у Краљеву. Одличан је пчелар. Учествевао је у сва 3 наша последња рата. Одликован је 2 пут орденом Св. Саве.

Нашем чика Гаји срдачно честитамо овако одиста ретко славље и доживљај! Бог нека му подари моћи да још и даље овако дела на просветном и културном пољу, где нам треба много оваких посленика; да нам и даље послужи за пример како се предано служи свом поссу и свом народу. Према оваким учитељима и народ уме да буде захвалан. А г. минастар просвете, ценећи његове заслуге, одликовао га је орденом Св. Саве ТУ степена.

» Похвалан председник и деловођа Председник општ. дренске Миливоје Жив-

ковић и деловођа Сава Крстић наплатили су сав дуговани и текући школски прирез за ову годину. |

УЧИТЕЉ 5