Učitelj

66 У ши те Њ

Ради угледа другима износимо ово да се види како се предано и с вољом одазива према школи. Код оваких људи и школа има услова, и учитељ воље, за рад.

ж

Пројекат закона о народним школама који су летос израдиле општа и посебна учитељска скупштина, Главни Одбор оштампао је и раздаће се свима посланицима. и другим меродавним људима, кад буде пројекат г. министра просвете поднесен народној скупштини, а министарству просвете послаће се раније.

ж

Енскурзија наших учитеља у Русију. У циљу упознавања просветних и школских прилика и установа у Русији, једна група наших учитеља кренула се на пут 15. августа ов. године. Вођ екскурзије био је г. Миливоје Јовановић школски надзорник у Београду, а у одбору, који је екскурзију припремио, а доцније бринуо се о извршењу исте, били су г,г. Мих. М. Стевановић, Пера Јовановић, Драгутин Младеновић и Срдан Новаковић, учитељи из Београда. Било је 32 екскурзаната, од којих 21 мушки и 1! женских. Из Београда било је 9, а из унутрашњости Србије 23 учитеља-ица.

Маршута је било ова: Београд, Пешта (1 дан), Рутка, Одерберг, Граница, Варшава (! дан задржавања), Петроград (4 дана), Москва (4 дана), Кијев (1 дан), (Одеса (2 дана), Галац. Букурешт (1 дан), Оршава, Београд. — Цео овај пут свршен је за 24 дана.

Као што од самих излетника дознајемо, наше колеге су биле лепо примљене _у Русији, многе народне и средње школе видели су и проучили, посматрали многе друге просветне установе и заводе, и од стране представника руских школских власти дочепани и испраћени најљубазније.

Извештај о овој екскурзији прештампаћемо у којој идућој свесци.

>

Век детета. Тако је неко назвао ХХ век. Међутим је прва деценија његова жалосна по децу. На један недозвољен начин почињу народи наводити своје испирације (често потпуно неразумне) преко — школске деце. Шовинизам народа тражи децу. „Колевка педагогије“, велика царевина Немачка, предводи у овом жалосном послу. Треба се сетити како поступају Немци према Пољској, Маџари према деци немарских народности, и, да би иронија била већа, Пољаци према деци Русина. И још нешто, ал нек буде тајна.

„Век детета“, век срамоте. М. В: 1.

ж

Учитељ милијонар (једно чудо) Недавно је умро у познању један учитељ основне школе 5Кајзј (Пољак по народности). Живео је врло бедно, а"кад је умро нашли су у његовом стану у готову и папирима: 1,100.000 марака !

300.000 мара оставио је овај учитељ милионар (мени све изгледа да је нека шала) Друштву за помагање ученика, на чему ће му Пољаци бити веома захвални.

Остатак је оставио својој родбини, која је — разуме се — сиромашна, и која се томе никада није надала. У свету има разних чуда па ево и овога, које је код нас апсолутно немогуће. М. В. П.

#

Једна искрена реч. Недавно је у Гмундену одржан први конгрес за реформу наставе. Један од учесника конгреса От. бит говорио је са пуно познавања ствари