Učitelj

У ЧИТЕЛ

ОРГАН УЧИТЕЉ, УДРУЖЕЊА У КРАЉ, СРБИЈИ И СВИХ СРПСКИХ УЧИТЕЉА

Излази месечно у све- ЦЕНА ЈЕ ЛИСТУ:

скама од 5—6 табака Београд, октобар

За чланове Учитељског

1911 | Удружења 5 динара, а за

• остале 10 дин. годишње.

Претплата се шаље бла- За српске школе ван гра.

гајнику Главнога Одбора, (Св. П Год. ХХХГ. ница Србије 10 круна, а а рукописи уреднику | за учитеље 6 круна год.

Власник за Учитељско УДРУЖЕЊЕ, УРЕДНИК ПРЕДСЕДНИК ГЛАВНОГ ОДБОРА Ђ 0 Р Ђ Е 6“ К 0 И И Ћ УРОШ БЛАТРОЈЕВИЋ | УЧИТЕЉ У БЕОГРАДУ.

Т. Рибо, члан Француске Академије.

БОЛЕСТИ ВОЉЕ.

Са двадесет првог издања превео Влад. (. Вемић учит.

Увод.

Последњих година многи су писци, нарочито у иностранству, изложили до ситница извесне делове психологије по принципу еволуције. Чинило ми се да би било од користи расправљати ова питања у истом смислу, само у другом облику — у облику дисолуције. Намеран сам дакле да у овоме раду покушам и са вољом оно што сам раније учинио с памћењем, да проучим њене неправилности и да из тог проучавања изведем закључке о нормалном стању. Ово је питање из многих обзира теже, јер израз „воља“ означава нешто неодређеније него израз: памћење. Узмемо ли памћење као једну функцију, особину или способност, увек има у њему нечега сталног, нека психичка диспозиција о којој се сви могу слагати. На против, воља се разлаже у хтења од којих је свако тренутно, свако је један несталан облик делатности, резултанта која се не мења према узроцима који је производе.

Осим ове прве тешкоће, има и друга која може изгледати још већа, но од које ћемо се ми укратко ослободити. Може ли се проучавати патологија воље, а да се не додирне неизбежни про-

УЧИТЕЉ 7