Učitelj

НЕКРОЛОГ 915

Највећу корист од ове изложбе имаћемо ми учитељи, а то могу знати и појмити највише они, који су овакве ствари гледали на страни и у другим земљама. Користили би се педагози а и публика остала, која би тиме дошла у најближи додир са школом, где би могла стећи мишљење, да школа није фабрика, већ вештина над вештинама где су све науке примењене на живоме материјалу. О учитељима стекла би стално мишљење, као озбиљним, стручним и културним раденицима.

тек да су процвали први цветови, о којима је Смиљан“) толико пута знао причати својим маленим читачима, а на загребачком централном гробљу сабрала се жалобна поворка, да искаже последњу пошту одличном учитељу, красан човек, узор карактер, ваљан књижевник и врсан родољуб.

Покојни Ивконец беше човек необично широких попогледа и силне енергије. Његов рад није се везивао

трудољубиву раднику — Томиславу Ивканцу“ — тако само за она четири зида у школи у којој је провео свој

| + Томислав Ивканец. 4. марта (по новом) ове године задесио је нашу браћу хрватске учитеље тежак удар: умро им је, управо рећи умро нам је — јер он беше и нама мио и драг Томислав Ивканец.... „Тек се мати земља почела да буди из зимскога сна, јадикује загребачки Маргедак у својој тугованци за врлим Ивканцем који беше дика и понос њиховог учитељства, век, већ се размицао и даље, било у борби за поправку сталешкога и школскога живота, било као јавни раденик на пољима разних хуманих, литерарних и у опште културних друштава и установа. Ну највећу своју делатност управио је био покојни Ивканец на пољу гајења и развијања омладине. Чешр-

десет тодина уређивао је он одлично „отије“, којим су се васпитавале генерације хрватске младежи; лист који

%) Његов псевдоним за све ствари које је писао за децу.

60%