Učitelj

920 УЧИТЕЉ

Књижевни оглас.

ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ

Да би се дала прилика нашој интелигенцији, да се што боље упознаде са религиозно-филозофским погледима једнога од најећих људи нашега вијека, великог руског књижевника, учитеља и филозофа, Л. Толстоја, превео сам његову књигу:

„У ЧЕМУ ЈЕ МОЈА ВЈЕРД>“.

То је дјело написао у осамдесетим годинама, у првом периоду рада Толстојева на религиозно-филозофским питањима, а преведено. је готово на све европске језике. Толстој је написао ту књигу, пошто је 35 година живео као нихилиста у правом значењу те ријечи, т. ј. као нихилиста без икакве вјере. Послије очајне и ужасне душевне борбе, — послије тешких мисли, које су га спопадале, не могући наћи одговора на питања о смислу и сврси човјечијег живота, због чега је често долазио на мисао о самоубијству, — он је напосљетку увидио, да је живјети без вјере немогуће и примио. Христову науку, нашавши смисао људскога живота у његовом учењу · о љубави, скромности и самоодрицању, и написао горње дјело, у којему потанко приповиједа, како је напустио тај преокрет у његовој души и како он зато није прије примио Христову науку, што је није разумио.

О важности самога дјела нећу ни да говорим, јер се и не осјећам способан за то, а није ни мјесто овдје. У осталом, за то: јамчи ауторитет самога писца, а о преводу ће поштовани читаоци и мјеродавна критика изрећи свој суд.

Пошто издавање овога дјела зависи искључиво од претплатника, то апелујем на нашу интелигенцију, а нарочито на моје другове, господу учитеље, као и на све пријатеље српске књиге, да својом претплатом омогуће издавање ове књиге.

Књига ће изнијети 15 штампаних табака, обичне осмине, а штампаће се у онолико примјерака колико буде претплатника. Цијена је књизи 3 Перпера (или Круне).

Претплату ваља слати унапријед на моју адресу поштанском упутницом, или, коме је наручније Књижари Мартиновића и Иванишевића, Цетиње. .

Скупљачи добијају сваку 11-ту књигу на дар, а књижаре уобичајени рабат.

Молим све Српске и Хрватске листове, да овај оглас прештампају. Дапилов-Град (Мопгвбпбрто), 11. априла 1912. год. С поштовањем Мих. Мартиновић, учитељ.