Učitelj

У новој години 411

који је то цвеће у градини однеговао и који то задовољство проузроковао!..

Учитељу се признаје да је својим неуморним радом у школи и ван ње чинио чуда, васпитавао генерације које су. својом националном чврстином и челичношћу духа задивиле цео свет — али се њему одузима и ваздух за живот.

За нашег учитеља се увек само налазило лепих речи док је као Црнац на позорници имао да изводи своју улогу а чим би то свршио бивао би отцуштен као и Црнац кад му се спусти завеса.

Нека се наши меродавни мало приближе оним „храмовима који сипају просветне зраке у гудуре мрака“ па ће видети да се често пута у њима скрива ледена страва, која смрзава срж у костима —— коју нико не покушава да раскрави. Из оних заклоништа, у којима учитељи проводе своје дане, крију се болови и туга. -

"Вредни ратари који имају у новој години и новој ери мирнога живота да крче пута умнога и моралног напретка — полазе на свој посао суморна лица, с' очајном тугом и тешким болом.

Па ипак ти вредни ратару, учитељу благи — не клони!

· Као што је освитак Нове Године донео срећу и слободу хиљадама наше браће, толико вековних патника, ваљада ће и нама учитељима и народној школи донети 60љих дана! |

На посао!.. Е

Организујмо учитељска друштва у сваком куту наше отаџбине. Немојмо допустити да и један наш друг у овој години не буде с нама у заједници. Састанимо се сви ове године у колу Учитељ. Удружења, у коме нам је једини спас.

С нама је Бог и правда!

Нека нам је срећна Нова Година!

276"