Učitelj

466 УЧИТЕЉ

који имају под собом више од 3 наставника. Тај додатак износи 96. дин. годишње. А управитељи који имају 6 наставнике. имају 150. дин. годишње на име додатка.

Занимљиво је видети како у том погледу стоје УПРАВИ На у Србији.

Од 781 управитеља право на додатак имају само 286 управитеља а то је 36.690. и то додатак од 96 дин. имају 221 управитељ а додатак од 150 дин. имају само 65 управитеља.

Укупна сума која се издаје годишње на име управитељског

додатка износи 30.966 динара. : Т. Илић

УЧИТЕЉ

ВОЈ ВОДИНА

Учитељска конференција, која је пре неки дан држана у Новоме Саду, решила је, да се спроведе учитељска организација у оквиру автономије на најширој и најслободоумнијој основи. Орган ће до састанка митрополијске скупштине бити „Школски Гласник“, који ће урећивати месни учитељски збор новосадски. Поднеће се представка против наредбе комесаријатског школског савета у по"гледу дрварине, награду за појање и продужну школу. Изабрано је изасланство, које ће нове хрватско-славонске делегате у пештанском сабору (хрватско-српску коалицију) замолити, да код владе изради потврду саборске одлуке о разрешењу учитеља од појачке дужности. Пошто су самосталци сад владина странка, учитељи очекују, да ће они сада израдити потврду закључцима, које су донели на српском сабору 1911. године. Још је решено обртатити се извршном одбору уједињених народних странака, да помогне и пригрли рад српских учитеља, који се клони процвату школских и учитељских интереса као и напретку и развитку народне автономије. Израда пословника за месне, среске, епархијске и митрополијске учитељске зборове поверена је новосадском, а израда представке против. монополисања школских књига темишварском учитељском збору. Тражиће се журан сазив митрополијске учитељ. ске скупштине.

БУГАРСКА

Бугарски учишељи. Велики скуп бугарских учитеља захтевао је од владе да им изда плату, коју већ неколико месеци не при-

а аса 5 ад скре аас-а 40 а

ас пе анале и СА и се. аи а са +

пије мо о ла те ава А А а с БА 3 АТА Саса

а

: