Učitelj

школско и ПРОСВЕТНО КРЕТАЊЕ У СВЕТУ 467

мају. Ако влада до 30. децембра то не учини почеће учитељи штрајковати.

У органу бугарских учит. савеза „Сљзнание“ овако учитељи довикују својој влади: „Докле ћемо чекати2 До нове године >! Поред овакве скупоће како да се живи без пара Купус, паприку, најјефтинију и најпотребнију нашу храну не можемо купити а за одело и да не говоримо. Ево већ 2 месеца гладујемо. То је скандал! Кажите: да није држава у стању да плаћа, те да напустимо ту бедну и гладну професију и нађемо начина за исхрану. Безобразлук, трипут безобразлук !“

Ето тако бугарски учитељи, који су најбоље осетили луду а грандиозну политику својих управљача, која их је довела и до оваквог стања. | Вл.

ЧЕШКА

Борба чешких учитеља. На више места одржали су чешки учитељи своје скупове на којима су расправљали питање свога положаја и плата. Тако је и на скупу одржаном 18. о. м. у чешкој Буђевици, на коме је било око 1000 учитеља, једногласно донето.

решење којим се тражи уређење учитељског стања, или ако то "не буде да учитељство почне с пасивним штрајком. Они су то брзојавом доставили министру председнику, царском намеснику и председнику управне комисије грофу Шенборну.

У борби наше браће учитеља из Чешке за праведну учитељску ствар желимо пуно успеха и верујемо да ће чешко учитељство, које је и веће препоне савлађивало моћи изаћи и овога пута као победилац. | Вл.

СЛОВЕНАЧКА

Педагошко друштво у КтХкет имало је 19. нов. (п. н.) свој јесењи скуп у 51. Јапди. На томе скупу је надучитељ ЗКиј Тгизса: држао предавање о Србији и догађијима који су у њој били последњих месеца. Предавање је праћено и сликама са пројекц. апарата. Предавање је саслушано и примљено с великим одушевљењем.

Ето како се наша браћа учитељи у Крањској одушевљавају и развијају свет о великом јединству. Вл.