Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 491 4

прешна. питања, која су изазвана ратним приликама и од којих зависи просветни и културни напредак Нове Србије.

Господину Министру захвални на пажњи према учитељским "жељама.

Председник Секретар 5 Главног Одбора Учитељ. Удружења. _ Мил. Ђ. Станојевић Урош Благојевић

7

Ш Реч Господина Министра Просвеше о школском закону.

На представку Гл. Одбора од 30 децембра прошле године Господин Министар је одговорио овим писмом.

Главном Одбору Учитељског Удружења Београд.

' Поводом представке Главног Одбора од 30 децембра пр. год. Бр. 675. Господин Министар просвете и црквених послова, одлуком својом од 1. јануара о. год. ПБр. 30643/13 наредио је ово: | 1. Да се упути Главном Просветном Савету питање да ли би, с погледом на дуже трајање ратног стања но што се раније мислило, требало оставити без оцене за прошлу школску годину све наставнике или бар оне који су били у оперативној војсци:

2. Да се упути министру војном молба да ослободи наставнике свих школа од дужности одласка на војне вежбе у току школске године.

3. Да се спреми законски предлог за Народу Скупштину о урачунавању времена проведеног у рату у године сталне службе оним учитељима који су због рата остали у војсци као обвезници сталног кадра дуже но што би остали да није било рата.“

4. Да се у своје време препоручи школским надзорницима да при оцењивању наставничког успеха воде рачуна о тешкоћама које су наставници имали да савлађују због нереда у прошлој школској години.

5; Пошто је готово проучавање градива за измену закона о народним школама с погледом на стање у старим границама Ср"бије, да се одмах приступи прикупљању података ради проучавања законског пројекта с погледом на стање у новим крајевима (регулисање положаја наставника у нашим и другим школама, наставни план за православне и неправославне школе и т. д.) како би са законски пројекат могао изнети пред 5 РОлну Скупштину још у овој школској години.

О овој одлуци Господина Министра част ми је известити Главни Одбор ради знања.

По наредби "Министра просвете и цркв. послова Референт за основну наставу Др. Душан РАЈИЧИЋ

32%