Učitelj

500 УЧЕ ТЕСЉ

Г. Поповић тврди да је горње дело златна књига у педаг. литератури. Њу је цело словенско учитељство оберучке прихватило.

Оваква једна одлука не доликује нашем Удружењу.

Известилац М. Рабреновић. Књижевна вредност Коменскове књиге је неоспорна. Нема финанс. могућности за њено издавање. На дн. су реду важна шк. и учит. питања пред којима мора да се склони и издавање овог значајног дела.

Душан Михаиловић. Факат је да Удружење стоји пред великим издацима. Али вредност Коменскове књиге је толика да се мора наћи начина за њено издавање.

Ј. Поповић. Благајна Учит. Удружења имаће само користи од издања овога дела, никако штете.

Мих. Јеротијевић. Удружење нема данас средстава за издавање ове књиге. Тај финансиски разлог толико је јак да пред њим морају пасти сви докази и све фразе о вредности ове књиге, која је беспорне вредности. Наше је Удружење постало књижевна задужбина и тај факт не даје разлога друговима да га нападају као "непријатеља књиге. -

Телебаковић. Очигледна настава је велика потреба осн. школе. „Зато је помогнимо издавањем овог дела по студији финансија друштвених. |

Драг. Михаиловић. Наше се доба одликује парадоксима. И овакво решење о издању ове књиге је парадокс. Наше Удружење треба да изда ово дело, друкчија одлука била би срамота за њега. 'Разлог да су потребна средства за нашу борбу не постоји, пошто. се до сад на то мало трошило.

Косановић. Гл. Одбор је увек пажљивији према професорима "него према учитељима па и овде је тако.

Мих. Јеротијевић објашњава се са Драг. Михаиловићем. За "своје мишљење наводи као доказ молбе оскудних учит. породица 'на које се Удружење тако скромно одазива.

"Председседник је противан одобравању форме говора Драг. „Михаиловића. 0 а пе

'Известилац Рабреновић. Издавањем ова књиге створиле би се незгодне компликације. Били бисмо претрпани молбама за изда"вање нових дела. Згодније би било дати помоћ за ово дело.

Станишић износи идеје из књиге Свет у сликама. Треба повести рачуна о пријему тих књига од публике. Она наилазе на малу књижевну прођу. Доказ Циенова Психологија. Вредно би "било саставити списак класичних педагошких дела па њих по је"дноме плану издавати.

Ј. Поповић исправља Станишића да је Свет у сликама издат прво на француском. Та је књига издата прво на латинском. По'влачи своју понуду.

Председник. Удружење ради на ширењу педагошке литературе. Доказ издавање „Учитеља“ и толиких књига. Специјално у „евом питању има два мишљења. Нема могућности да се оно ових