Učitelj

912 УЧИТЕЉ

утицајем ча саму вољу, али такве радње поништавају и искључују морална осећања, а без моралних осећања немогуће је проузроковати једну моралну радњу и применити је на шире људске кругове, јер су морални принципи и морална воља немогући без моралних осећања.

3) Вежбањем се утиче на васпитанике приморавањем, чиме се код њих буде само анимални инстикти, да би могли избећи бол наметнуте им радње. Отуда постају пороци који уништавају и онемогућавају сваки морални развитак, па и саме механичке навике.

Из ових се чињеница види да вежбање у овој форми употребљено, не може бити у стању да образује моралну вољу. Отуда се ни очигледна настава ове теорије не може одржати, већ са овим заједно одпада.

Ако хоћемо морално да васпитавамо то се вежбање мора у другој форми употребити и квалитети његових утицаја уредити на други начин. Само ће тада имати праву вредност у погледу развитка онога што је морално, како првопоменута очигледна средства теорије вежбања тако исто и вежбање у опште.

Ми ћемо сада да одредимо наше гледиште у овом питању и да испитамо праве околности за развитак онога што је морално с обзиром на моралну методу очигледности.

Ш Радње које проузрокују морално осећање као очигледна метода моралне наставе.

Моралне појаве, морално осећање и морални принципи, су појаве 5ш сепеп5 које постају у специјалним околностима, као што сам то доказао у напред поменутом делу. Ове су појаве феномени развитка, који зависе од утицаја спољашњега света и специјалних процеса човечијег организма. Под специјалним условима спољних утисака и физиолошких процеса човекових у току развитка ч0вечанства, човек постаје способнијим да еманципира егоизам и учествује у болу и задовољству других људи без икакве своје материјалне користи. Такве особине, које би биле управљене на срећу других људи, треба развити и очигледно представити у самом човеку и његовим радњама. Дакле морају постојати повољне околности да би васпитаник могао бити делатан, да би на основу својих радња и њима проузрокованих психолошких појава могао да појми болове и задовољства других људи. Дакле, сопствене су радње васпишаника право очигледно средство за оно што је морално.

ње па оси. 25 ДИ