Učitelj

556 УУ ЧИ БРЕ Љ.

По некој деци указивале су своју помоћ и дуже време према; лекарским наредбама, нпр. неком детету требало је мазати очи каквом машћу, другом испирати уво, треће пак водити на клинику због какве операције.

Пре постављања школских болничарки утврђено је било да није поступљено по лекарском савету у 30%. случајева. Сад се тај број свео на 50.

Већ само тај факт, довољно јасно. казује од колике је важности ова установа. На хронична оболења ушију, родитељи скоро никакву пажњу нису ни обраћали раније, у овој години у 87%. таквих случајева болничарке су брижљиво и истрајно лечиле такву децу. Исто тако оне су подвргле подесном лечењу велики број деце са искривљеном кичмом, нашто родитељи нису обраћали пажњу или су држали да је излишно и то лечити.

У огромној већини случајева показало се, да није сиротиња. узрок што су деца из извесних кућа напуштена, као и то, да се лекарски савети и опомене не слушају и не примењују. Често пута узрок томе био је што су родитељи били и сувише заузети бригом и старањем да зараде насушни хлеб, те нису имали кад, да обрате довољно пажње и на своју децу. У много случајева узрок каквој тежој болести дечјој била је збуњеност родитеља, сујеверје равнодушност, или немарљивост или страх од операције. Ето колико много случајева има где је утицај школ. болничарки потребан. и користан. С тога ће свако дати за право Рг. Роејсћацз-у, који. вели, да школске болничарке потпуно попуњују ону празнину у сваком систему рада школских лекара, коју је до сада сваки стручњак с болом осећа.

По себи се разуме да је ова нова школска установа имала и својих противника, који су поглавито против ње извосили то, да. ће услед њенога рада опасти осећаји дужности и одговорности родитеља према својој деци. Али ова замерка сама по себи мора отпасти. Из горенаведенога јасно се види, да ће школске болничаркесвојим објашњењима, својом борбом против сујеверја, предрасуда лењости и немарности родитеља баш на против утицати да осећање дужности према својој деци ојача.

После свега овога чисто нам се намеће питање, да ли би ова. установа била добра и за наше прилике2 Ја мислим да је бар за. наше веће вароши и добра и потребна. Ето колико много посла. имају школске болничарке у земљама где је свет далеко просвећенији, где школски лекари већ одавно постоје и много чешће и.