Učitelj

856 уши те љЉ

видео; руке су му дрхтале, те би већи део јела просуо по столу, јер није био у стању да донесе до уста сваки залогај.

Његовом сину и снахи већ се на њ гадило, зато је старац морао јести за другим столом, далеко од њих, у једном мрачном углу. Јело су му давали у једном земљаном суду, и никад га није било довољно. Сиромах старац очајно је управљао погледе столу, за којим су седела његова деца, и горко је пзакао.

Ну, једнога дана својим изнемоглим рукама није могао одржати земљану зделицу; пала му је из руку и отишла у парам · парче. Снаха га је изгрдила. Купили су по том за њ једну дрвену _ чинијицу, из које је од тада морао јести.

Тих дана његов унук, коме је било тек четири године, једнога дана, седећи на својој столици, састављао је некакве дашчице једну с другом. „Шта то радиш»“ запитаће га његов отац,

— Па, одговори дете, градим дрвену зделу; тата и мама добиваће у њој своју храну кад ја одрастем и кад они већ буду остарели.

На те речи муж и жена се ћутећи погледаше. Одмах разумедоше своју неупутност према старцу и од тога дана поново га посадише за свој сто да и даље с њима једе и пије.

Записати у свеску: 5

Сећаћу се доброчинстава својих родитеља и бићу им за њих захвалан.

Питања. — Шта је доброчинстворг — Набројте неколика доброчинства која су вам учинили ваши родитељи. — Како се зову они који та доброчинства заборављајур — Шта ради захвално детер — Шта мислите ви о сину и снахи из оне малопређашње приче» — Зашто су се њих двоје ћутећи онако значајно погледали >

М Између браће и сестара

А) Разговор — 1 Браћа и сестре се воле — Велики је бро: међу вама оних који имају по једнога брата или по једну сестру а много их је такође који имају више браће и сестара. Онај ко вас је посматрао кад сте заједно, рекао би: ево браће и сестара који се воле.

Доиста, ви не волите да сте раздвојени јеоно од другог. Брат тражи сестру и трчи за њом, то исто чини сестра за братом; у вама је укорењена навика да заједно живште, и не могући да кажете зашто, осећате да не можете да будете једно без другог.

Кад што се деси да сте мало нелагодни, а често и да сте