Učitelj

ШКОЛСКО И ПРОСВЕТНО КРЕТАЊЕ У СВЕТУ 878

ничких професора, лектора, директора, инспектора и разних ауторитета школиних отвориле на скупу сјајну поворку извештаја, реферата, беседа, дискусија и поздрава. Несравњено се важније чинило што су ето из хиљаде разнородних места мучаљиве, на изглед апатичне, заборављене и, опште, загонетне провинције дошли оригинални представници који говоре.

Сеоска школа ма да и заузета, рекао би, скромним маленим послом почетног обучавања дечијег, но ипак је она крвним, органским нитима везана са селом и целокупним унутарњим руским животом, па стога је глас народног учитеља на сверуском скупу морао прозвучати значајно у многим погледима.

Због овога, до отварања конгреса, када се рашчуло да ће из провинције као лава потећи у Петроград хиљаде народних учитеља, около конгреса су се сплела очекивања, напрегнуто интересовање, страховања, наде, узбуђење, радост и непријатељство. С десна и с лева, с бирократских врхова и низина черчосотнијских су посматрали на конгрес с разним осећањима, али с подједнаким великим интересовањем.

И скуп је не само оправдао — он је знатно превазишао наде лица која су му симпатисала и унео прилично збуњености у кругове његових противника и недоброжелатеља.

Пре свега се показала неочекивана, која поражава, стихијска снага конгресова. Организацијони комитет је објавио сазивање конгресово у септембру. Наравно, глас о конгресу није могао брзо допрети до многих провинцијских места. У многа забачена места није могао ни стићи никако (као што се после видело). Имали су се такође на уму јесењи и зимски рђави путеви сеоске Русије, њена одвојеност од центара и необична удаљеност Петроградова од целе Русије, куда је за сеоског учитеља и скупо и необично и врло тешко да оде.

Због свега овога комитет је претпостављао максималну, готово недосежну цифру учасника будућег конгреса од три хиљаде душа. Чињене су за ову замишљену масу учитеља који су имали приспети велике и сложене припреме: тражени су бесплатни или јефтини станови, мољено је за велике просторије у којима би се држале седнице итд.

У новембру су пријаве о жељи да се узме учешће на конгресу потекле таквом бујицом да се комитет морао забринути, предвиђајући неприлике због неочекиваног успеха конгресова. Број је чланова у почетку децембра прешао четири хиљаде и комитет је

УЧИТЕЉ > 56