Učitelj

874 УНЕТЕЉ

морао прекинути уписивање и пријем нових кандидата, о чему је журно и истовремено, по могућству, по целој Русији објављено. Ипак, пријаве су и даље непрекидно притицале. У очи отварања конгресова видело се да су се преко максималног броја уписаних (четири хиљаде људи) јавили још преко две хиљаде. Већина је ових неурачунатих учасника дошла из тако удаљених места, као што су Сибир, Закавказје, Закаспијски крај. Комитет се није решавао да им откаже. У данима рада конгресова све су пристизали нови и нови суделовачи, тако да је целокупан број чланова скупа достигао седам хиљада.

Дабогме, већ се сам овај необичан број јављао као утешан факт. Значи, није апатична и није умртвљена провинција када се с оваквим одзивом кренула на конгрес учитеља народне школе кренула савлађујући разне тешкоће: незадовољство старешина, оскудица средстава (већина је дошла на рачун своје уштеђевине или зајма), удаљеност итд.

(Наставиће се).

Књижевни преглед

А) РЕФЕРАТИ

Станиша С. Станишић.

Српска Књижевна Задруга коло 22. за 1913. годину.

Ово паметно и културно предузеће, које издаје одабрана дела из наше и стране књижевности, а у исто време и списе од дневне, актуалне вредности, наилази све више на топал пријем у редовима целокупне српске читалачке публике. Свако коло, штампано редовно у 11.000 комплета, растура се међу чланове и читаоце тако, да ретко што књига остане непродато.

Књижевна Задруга са својим добрим књигама, које даје по јефтину цену и заслужује пажњу и срдачан одзив код српских читалаца. Она тиме врши важну културну улогу у народноме животу, дајући јевтино, добро пробране и лепо опремљене књиге народу на читање, ширећи их кроз све слојеве и стварајући јаку вољу за читањем и самообразовањем код појединаца, као и добар књижевни укус код њих. Ширење писмености и васпитање масе, могу се једино вршити овим путем, којим то врше Српска Књижевна Задруга и Матица Хрватска у српско-хрватском народу.