Učitelj

1004 УЧИТЕЉ

РХ. САСТАНАК УПРАВЕ УЧИТ. УДРУЖЕЊА ОД 1. ФЕБРУАРА 1914. ГОДИНЕ.

Били су: Урош Благојевић, Савка Радичевићева, Мара Кока- | ј

новићева, М. Ђ. Станојевић. Риста Јањушевић, Чеда М. Тодоровић, Драг. Младеновић, Ст. У. Ђорђевић, Бог. Вукићевић, Мих. М. Станојевић, Љуб. Марковић, Милутин Радоњић, Мих. П. Милошевић, Мих. Сретеновић, Анта Младеновић, Душан Михаиловић, Јован Динић, Благоје Чоловић, Срдан Новаковић, Милутин Станковић, П. Јосимовић. | Прочитан је и примљен записник уш. седнице и 11 тачка У. састанка.

Ц.

Прочитано је писмо Г. Министра Просвете ПБр. 2630. од 26. јануара т. г. којим извештава Главни Одбор, да је тражио од шк. инспектора и надзорника, да му до 25 ов. месеца- пошљу потребне податке о просвет. приликама у Новим Крајевима, како би сеи тамошње прилике обухватиле новим законом па изјављује жељу, да му и учит. удружење о тамошњим приликама и њиховом решењу поднесе своје мишљење до одређенога рока.

Одлучено: Да у одбор за проучавање тражених података уђу гл. Мих. М. Станојевић, Мих. П. Милошевић, Дим Лазаревић, Мара Кокановићева и Чед. Тодоровић.

Ш.

Прочитано је писмо Г. Министра Просвете ПБр. у коме се изражава нада, да ће Удружење притећи у помоћ учитељима курзистима, који још нису примили плату, привременом позајмицом од 1500 дин. а по признаници г. Милана Костића професора а министарство ће се побринути, да се позајмица на време врати.

Одлучено: Одобрава се привремена позајмица у смислу предњег акта у суми (1500) једне хиљаде и пет стотина динара.

М.

По предлогу председника одлучено је, да се установе чланске карте за чланове Учит. Удружења.

М.

Благоје Чоловић реферише, да је одбор округа крагујевачког решио да се све школе у округу набави по један примерак „М. Србадије“ из окружног буџета.

Одлучено да се писмом захвали окружном одбору на тој пажњи и да се умоли да исто решење достави Глав. Одбору у препису.

Мђ

да Ма 54

У смислу раније одлуке, да се за учитеље — курзисте при-