Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 1011

САСТАНАК УПРАВЕ УЧИТ. УДРУЖЕЊА ОД 3. АПРИЛА 1914. год.

Присутни: гг. Урош Благојевић, Риста Јањушевић, Чед. Тодоровић, Дим. Лазаревић, Груја Аџемовић, Мих. П. Милошевић, Милутин Станковић, Јован Јанковић, Љуб. Марковић, Ст. У. Ђорђевић, Анта Младеновић, Дим. Пауновић, Ђ. Којић, Мара Кокановићева. Бележио секретар, М. Ђ. Станојевић. у

|

Прочитани су и примљени записници: од 21. фебруара и седнице од 24. марта т. године.

Примљено је у пансионат дете г. Тод. Поповића из Сарајева по цену за 60 дин. месечно.

Ш.

Г. Душану Поповићу, учит. приправнику из Босне дато је на име помоћи 15 петнаест дин.

М.

После овога поведен је говор о нашем најважнијем питању о законском пројекту о чему су реферисали ггг. Председник, потпредседник, Мих. П. Милошевић и Д. Лазаревић, који су били примљени код г. министра и који је у главноме изјавио:

„Господо, на закону се ради и ја сам казао и неким посла-. ницима, да кажу учитељима да ће се ваш закон решити. Ја сам на прошлој министарској седници изнео то питање и одобрено ми је да поднесем закон. пројекат на решење. Учит. питање је примљено лепо код свију. Сад нема сумње да скупштина неће га усвојити.

Министар је завршио свој говор тиме, да је његово уверење да ће се са законом још у овом сазиву решити; а ако то решење буде ма чиме ометено сигурно ће бити решено на јесен.

Гл. Изасланици су изјавили своју захвалност г. Министру на предузимљивости и на заузимању за решење просветног питања и умолили су га да се са радом на пројекту похита, како неке непредвиђене прилике не би омеле његово извршење.

Саслушавши извештај изасланика, Управа је измењала мисли поводом овога извештаја и одлучила: да се још једном отиде код г. министра и да се по могућству добије позитиван одговор. За ту цељ одређени су: гл. Урош Благојевић; Мих. П. Милошевић и Дим. Соколовић. -

Са овим је овај састанак закључен.

Секретар_ Председник . Мил. Ђ. СТАНОЈЕВИЋ Урош БЛАГОЈЕВИЋ