Učitelj

1010 Моц ТЕ љЉ

се наш закон изнети сад на решење, или нер Како би се и Удружење знало управљати у будућности и да се после не баца кривица на опозицију, која омета владу и није јој дала да реши учитељско питање. |

Председник Удружења. поводом говора г. Лазаревића изјављује, да опозиција никако не мсже бити крива, ако влада не изнесе закон о народ. школама на решење.

За овим је Управа без два гласа одбацила предлог г. Михаиловића о сазиву Ванредне Скупштине на дан 15. априла тек: год. и одлучила је:

Да председник; ппредседник,; Дим. Лазаревић и Мих. П. Милошевић отиду и да замоле Господина Министра, да их отворено обавести и да им каже сввју последњу реч о законском пројекту и да се у четвртак, 3. априла тек, гол. у 3 часа по подне састане Управа и одржи седницу, на којој ће се саслушати реферат одређених изасланика. =:

М.

Председник саопштава да су управитељи основних школа и директори гимназија имали заједничку конференцију и истакли идеју о оснивању искључиво школског биоскопа, како би се школској младежи за време недељних и празничних дана могла пружити прилика да добију пријатну, и корисну васпитну забаву. Па како у Београду нема таквог локала, у коме би се биоскоп сместио, то је он о томе разговарао и са господ. министром просвете. да би ту идеју могло остварити само Учитељско Удружење. Прихвативши идеју о школскоме биоскопу, Управа Удружења налази да треба да се подигне нарочита сала на друштвеном земљишту која би поред биоскопа послужила и за ђачко позориште и просветне скупове и зато је потребно да сала заузме 700—1000 кв. метара. Како Удружење нема толико земљишта, то је одлучено.

Да се умоли суд општинне града Београда да изволи решити да се Учитељском Удружењу уступи од општинског земљишта, на коме је зграда РУд. Одељења и које се граничи са дружинским земљиштем, до хиљаду кв. метара по најумеренијој цени, па кад добије потребан одговор, онда ће се учинити даље што буде требало.

М. Предмет по молби г. Душана Р. Михаиловаћа о попутнини и дневници кад долази на седнице као члан Гл. Одбора, остављено је за седницу Гл. "Одбора. | МТ. Вељку Спасићу, учитељу из Нових крајева одређена је ванрадна помоћ у (20) двадесет динара. 7 После овога овај састанак је закључен. Секретар . Председник Мил. Ђ. СТАНОЈЕВИЋ Урош БЛАГОЈЕВИЋ