Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 1015

сутних са садржином писма и сем малих допуна и измена става, који говори о „Учитељском Митингу“ Одлучено је:

Да се прочитано писмо. оштампа у две хиљаде примерака и разашље коме треба. Писмо ће начисто преписати и спремити за штампу Милутин Станковић и Б. Чоловић а председник ће одржати коректуру.

Чед. М, Тодоровић поводом овога изјављује:

Као што се могло стећи мишљење из досадашњега рада на остварењу учит. жеља, ако не наступе какве непредвиђене сметње у изгледу је измена неколиких чланова закона о народ. школама. Питање је, хоће ли се већина чланова Учит. Удружења задовољити тим делимичним изменама. Па, баш да се прими цео пројекат Учит. Удружења, опет ће бити опозиције раду управином. Пристајући да се солидаришемо и погледима већине у питању с изменама законским и несазивању В. Учит. Скупштине, желим да нагласим, да то чинимо не из слабости, већ из потребе, да учитељство у тражењу својих права остане и надаље једна целина, да се партиска полилитика води ван овога Дома, а да се у раду на напретку учитељства и осн. наставе и у Удружењу нађу сложни представници свију група.

П.

По акту Управника Дома одлучено је да се за пансионат набаве ове ствари: 20 комада плетених столица, 10 столова са фијокама за учионице, 7 столова без фијока за трпезарију, 2 ормана за рубље, 1 писаћи сто, 2 дивана за амбуланте, 1 казан за прање рубља, 30 јорган. чаршава и 10 чаршава душечних.

Ш.

Да захтев управника има да се протумачи: како се има поступити у случајевима, кад ученик осуствује из пансионата више од 10 дана, Одлучено је: Да се од плаћања ослобођава само вишак преко десет дана, а за 10 дана се мора према правилима платити.

М.

Т. На име помоћи да се изда: Драги, супрузи поч. Војисл. Симића 6. уч. из Рековца, који је погинуо у рату са Бугарима 100 сто динара. Милеви, супрузи поч. Јевте Радовића 6. учит. који је умро у рату да се изда накнадно још 40 четрдесет дин., јер јој је раније издато 60 дин.

П. За машину за прање рубља да се изда 293, 60 дин. Београд. жељезницн и царинарници, за књиге послате из Прага, да се изда 13,60 динара и

Ш. За набавку: брашна, јагањаца, прасади и. друго за пансионат, да се изда 65,85 дин.

После овога овај састанак је закључен.

Секретар, Председник, Мила Ђ. СТАНОЈЕВИЋ Урош БЛАГОЈЕВИЋ