Učitelj

1016 УЧИТЕЉ

САСТАНАК УПРАВЕ УЧИТ. УДРУЖЕЊА од 8. МАЈА 1914. год.

Били су присутни: г.г. Председник Урош Благојевић и ппредседник Д. Ј. Соколовић, Чланови Гл. Одбора: Гвозден Јовановић, Дим. М. Лазаревић, Драг. Младеновић, Ђорђе Којић, Мара Кокановиђева, Мил. Антоновићева, Милут. Станковић, Мих. П. Милошевић, Н. Ј. Михаиловић, Мих. Сретеновић, Риста Јањушевић, Ст. У. Ћорђевић, Чед. Тодоровић, Анта Младеновић. Чланови Надзор. Одбора: гл. Председник Груја Аџемовић, Богосав Вукићевић, Дим. Пауновић, Јован Динић, Јов. Јанковић, М. Радоњић, Свет. Ивковић, Срдан Новаковић, Тодор Илић, Љуб. Марковић.

Бележио секретар М. Ђ. Станојевић.

.

Председник, г. Урош Благојевић говори о раду Управе Удружења у току ове године уопште а нарочиту о раду на остварењу "закон. пројекта у чему се успело до извесног степена. Ситуација је, међутим, сада измењена и појављује се незгода, јер се не зна: шта ће бити; хоће ли остати ова влада или не. Зато се треба споразумети о томе да ли да се позове ванредна скупштина или не. (Он лично мисли да не треба чекати и губити време, а за одлуку је потребан споразум зато је а позвао седницу целе Управе.

Јов. Јанковић у своме говору износи мишљење, да треба сачекати доношење одлуке неколико дана, да се види решење политичке ситуације, од које зависи и наш рад у будућности на просветној реформи. : ~

Св. Ивковић, вели да је збиља ситуација мутна и он је не разуме, па за то и није мишљења да се да се још сад доноси решење о предлогу председника. |

Н. Ј. Михаиловић у своме подужем говору са узбуђењем говори и не верује у остварење зак. пројекта. Он је чуо још пре · ове „ситуације“, да од нашег закона неће ништа бити. Г. Министар није ни покушавао, да са својим пројектом изађе пред министарским саветом. И сам г. председник владе рекао је да од закона неће бити ништа. А г. Милистар Просвете, примајући извесне учитеље, који су тражили службу, рекао је, да је положај млађих учитеља хтео решити још пре две године, али нису дали старији они су тражили све или ништа. Рекао је то, али им није казао да је сада спремио пројекат, за побољшање плата учит. на основу чега изводи закључак, да се са изношењем пројекта не мисли ништа озбиљно, јер би у противном г. Министар то саопштио млађим учитељима. Значи да је сума преко 2'/2 милиона учинила своје и све што се сада ради, то је само одлагање заваравање. Г. министар треба да искупи своју реч да пројекат поднесе Држ. Савету, па нека тамо стоји а не у министарству просвете.

Тодор Илић исправља напомене предговорника и вели, да је г. министар участвовао у изради пројекта и да је млађим учите-