Učitelj

УЧИТЕЉИ —- ХЕРОЈИ 1085

у своју команду, а одатле, светећи Косово, у славни Призрен град... И кад је требао да се, поносан и горд, увенчан славом и окићеним грудима одличијем за храброст показану у рату са Турцима, врати на домаће топло огњиште, на мило крило мајчино и топли загрљај веренице, полетео је понова у бој крвав и очајан, да својом мушком мишицом одбија мучки напад небрата и да јуначким грудима својим подиже бедем против дивље навале неверног савезника.

У крвавој борби на Дренку 18. јуна 1913. године, пошто му је пао храбри командир капетан, Душан Ђорђевић, пао је и покојни Коста, не хотећи да се, два пута већ рањен, повуче из крвавог окршаја, него је, соколећи и храбрећи војнике своје, сачекао да му шрапнел непријатељски разнесе утробу и учини крај његовом млађаном животу.

Два дана доцније, 20. јуна 1913. године у борби на Рајчансмом Риду, погинуо је и Костин брат од тетке, Милош С. Костић, каплар 4. чете ТУ батаљона ХГ пешад. пука 1 позива. Милош се родио у селу Доброводици (срез и окр. крагујевачки). Био је вредан земљорадник. На бојни поклич полетео је као прави соко и са својом славом увенчаним, пуком доспео на обале плавога Јадрана, да се отуда болестан поврати кући својој на боловање. Дошавши кући да поправи здравље, он оболи од тифуса. Пошто је и тифус прележао, и ако не још добро опорављен, пошао је у команду, одговарајући на примедбе родбине да би требао продужити боловање и да још слаб не иде: „Нећу да останем ни једног дана. Зар кад су сва браћа на бранику Отаџбине, а ја да седим код куће са женама 7!..“ И отишао је да падне за величину и славу своје Отаџбине и за ослобођење потлачене браће.

Мила браћо моја, Коста и Милошу, ви сте свој дуг према Отаџбини славно отужили.... Светао вам спомен!..

О годишњици ваше јуначке смрти нека вам је ово неколико речи од вашег брата воштаница на гробу вашем.

Нека је мир пепелу вашем !... Црна земљо, не буди им тешка. Кукавице, рано их не буди,

Нек' у земљи с миром почивају !...

Тома С. Костић УЧИТЕЉ.

" Димитрије М. Марковић учитељ у В. Крени окр. смедеревски резервни поручник

Рођен у Лозовику (окр. смед.) 21. јула 1872. год. а одрастао у Смедереву, где је свршио и нижу гимназију. По свршетку У р. гим. уписао се у Учит. Школу београдску, где је школовање и завршио положивши учитељ. испит са врло добрим успехом 1892. год. када је постављен за учитеља у Бегаљици (срез грочански).

66%