Učitelj

948 _-- УЧИТЕЉ

-Ј. Телебаковић, учитељ.

ПОТРЕБА ОЧИГЛЕДНИХ СРЕДСТАВА У НАСТАВИ И ЊИХОВО ПРИБАВЉАЊЕ

== СВЕМЕТАК ===

Како време овом приликом не дозвољава да могу бити оплширнији, то напомињем, да би се ради бољег успеха у раду на овом послу, морало издати нарочито кратко упуство за рад са прибраним техничким искуством, које би служило као ручна књига при раду, да наставници не лутају и греше у раду.

Сад ћу прећи на организацију набавке наст. средстава.

Погрешно би било и мислити, да се поједине школе могу у „довољној мери снабдевати овим наставним срествима. То би оне могле учинити за дуго време и великим жртвама материјалним. Ја то из искуства говорим, јер знајући то, не би се сам никад усудио, да многе од изложених ствари израдим само за своју школу. „Ја сам извесне радове радио са намером и надом да то буде углед маси учитељства и маси ученика која су у месту, те приликом могу доћи и видети. Ја исто тако знам, да ви нећете потрчати својим школама и почети нешто овако као што сам ја радио. Не. Од свих наставника се то не може ни захтевати. Али може нешто друго да ради. Као што се школа не прави за појединце већ за масу, тако исто и збирке, музеји и изложбе не стварају се за поједине школе већ за известан круг школа.

Такве установе далеко надмашују сваки покушај појединачан јер на њему сарађују много веће снаге. Реч је дакле о среским

или окружним књижницама школским. Такве збирке добро уре- _

Ђене стварали би околни наставници, а посећивали би их по мотућству ђаци свих школа првог и другог течаја или бар један пут где би дошли у виду екскурзије и обновили очигледно све, што су до тада учили а нису видели.

"И збирке појединих школа биле би потребне. Оне би се састојале из предмета из околине и лакших техничких радова. Све би оне зависиле од воље, спреме и расположења појединих наставника. Оне могу бити и наставничке — приватне.

Ради тога потребно је да се у плановима школ. зграда предвиђа и једно оделење — кабинет, јер је томе крајње време, а то је им једна велика сметња, јер учитељ нема где и најобичније ствари

јан ава сарњиш књ. УУ Ас УК па а аи МА а орао

5

ма

~

У

Ори ас а с