Učitelj

956 УЧИТЕЉ

Школеко и проеветно кретање у свету

РУСИЈА

Сверуски учитељски конгрес у Петрограду (Свршетак)

Жива очевидност овога се факта нарочито осетила када се на првом општем скупу у грандиозном позоришту народнога дома: | сва та маса зацрнела, заталасала, зажагорила, заузевши сва места, ложе, галерије, ходнике и пролазе. Видело се да су и сами учи“ тељи били узбуђени. Није то мали контраст бити пренесен из сеоске: самоће у овакав људски многохиљадити вртлог, и покрај тога радосно осећати да ово море људи није туђе, већ своје, блиско, рођено. На лицима учитељским изгледаше да је написано: „Охо! па ми ипак нисмо мала сила!“ А када се одмах за овим јављала природна мисао, да је ова знатна и духом моћна маса људи само мали део армије народних учитеља, која је расута по целој Русији, која је брзо израсла и са сваком годином јача, онда су узбуђеност и одушевљење конгреса били потпуно појмљиви. Нехотице се човек: “ сећао немачког учитеља коме се приписује главна заслуга у ства- : рању културне моћи Немачке. Ступа, напослетку, и Русија на ову једино сигурну, једино надеждну стазу културнога снажења отаџбининог —- и ето, пред нама је авангарда те армије, која побија. прве, чврсте стубове народнога културног фундамента...

Занимљиво је било посматрати чланове комитета, који са бине с узбуђењем, узнемиреношћу и извесном збуњеношћу гледају на море људских глава. Помало су се опомиљали на оне изазиваче духова из бајки, који су дозивали стихијну силу, а по том нису знали да се нађу пред њом. Чланови су се комитета усрдно извињавали пред скупом због тога што је неочекивани број приспелих учитеља превазишао снагу и енергију комитетову, који није могао ни да приправи довољан број станова за чланове конгресове ни да одстрани разне неугодности, изазване оваквом огромношћу учасника..

Главно се страховање осећало у ваздуху и било је за све видљиво: могућан ли је правилан рад од овакве невероватне масе људи» Како да се одрже реди дисциплина» М шта да се ради ако се на састанку испољи наклоност ка политичким демонстрацијама и шумним инцидентима »

Расположење огромне масе људи увек је загонетно у прво