Učitelj

ШКОЛСКО И ПРОСВЕТНО КРЕТАЊЕ У СВЕТУ 959

нарија, о екскурзијама у иностранство, о првокласним методима предавања, о рационалним библиотекама, о хигијенским побољшањима — када се сваки учитељ имао вратити у исту тескобну, прљаву, загушљиву школу, на исто грошићарско егзистирање, под исту несносну зависност од инспектора, званичних програма испита, од реакционарског земства и свакојаких старешина 2 И није се видео излаз из овога несвесног круга...

У неколико су повраћали бодрост говорници који су позивајући се на заграничне примере, говорили, говорили о великом значењу узајамне помоћи. Учитељи, узети подвојено, су слаби. Удружујући се, могу се за много што шта с успехом борити, да спроводе поступно у живот.

И учитељи су се, окуражени с надом обзирали око себе, осећајући да у ствари од једног к другоме струји снага која крепи. __ Било би необично, — говораху бодри говорници, — осетити своју моћ на овако огромном састанку и поново се расути појединачно, падајући у пређашњу немоћ. Ваља поставити себи за први задатак оснивање учитељских друштава у свима крајевима.

Један од ових оратора не без основа говорио да садашњи "сверуски конгрес у оваквом облику ваља сматрати за први и последњи: не може се замислити да се на други сверуски слет као сада сазивају сви учитељи појединачно. -

— Доћи ће 20—830 хиљада а никаква зграда не би могла послужити сличном невероватном скупу. Нећемо се ваљада на тргу скупљати и радити! Очигледно, сада је потребна друкчија конструкција конгресова. Ваља оснивати свуда учитељска друштва и на други сверуски конгрес слати друштвене делегате.

Пошто су се многи говорници више пута враћали на идеју узајамне помоћи, сликајући њену практичну животну моћ вероватно је многоме од учесника та идеја пала као добро семе у душу.

И сав се у опште значај огромнога конгреса своди, може бити, у главном на то да су шест хиљада људи однели са собом у провинцију богато семе културнога усева. Срачунати добит будућу од овога разноврсног семена наравно никоме није могуће. Али да је сверуски конгрес народних учитеља био велика и добра појава рускога живота — то је, изгледа, несумњиво.

Радовиште: · Ник. КАСАПИЋ.