Učitelj

974 УЧИТЕЉ

(тонова). Ритмичка вежбања у такту "8. Претходне вежбе за пе-. вање у два гласа и увођење овог последњег. Певање песама у једном и два гласа.

МТ. разред. Вежбања у скали. Вежбања у слухуи погађању. Транспозиција тонске скале бар изађи 4. Пева ке песама у једном и два гласа.

УП. и УШ. разред. Вежбања у скали. Вежбања у слуху и погађању. Учење лаких песама у једном и два гласа.

7. Гимнасшика

Настава гимнастике стоји у служби телесног и душевног васпитања ученичког.

__Она треба да учини тело снажним, окретним и умешним и: да му да добро држање; она треба да негује телесно здравље и. при том нарочиту пажњу да обрати на неговање унутрашњег органа, наиме органа за дисање.

Школовање духа бива развијањем срчаности, одлучности,. пажње, истрајности; јачањем воље у циљу брзог и истрајног поступања; навикавањем на дисциплину, послушност и тачност,

Кад време допусти, наставу у гимнастици треба предавати: напољу, у здравом, окрепљавајућем ваздуху; где постоје гимнастичке сале, треба настојати на томе да се часови гимнастике држе ту само при рђавом времену. И тамо, где нема затворених гимнастичких локала, не сме се извођење гимнастике ограничити само на летњу половину године, већ је треба према згодном времену наставити и у зимској половини године.

За гимнастику дечака служи као путовођа савезна гимнастичка; школа; за девојчице треба вежбање према потреби изменити.

На сваком часу гимнастике треба поред систематичких гИМнастичких вежбања оставити потребно време за слободна; телесна, вежбања (игра, маршевање, утакмица итд.). На. место редовних ча· сова гимнастике и игара не само да је одобрено него се и препоручује према одговарајућем времену купање и пливање, тоциљање,. грудвање, санкање итд. уз одржавање потребних мера опрезности..

Где прилике допуштају, треба тежити за увођењем дечјих: игара, излета итд. изван распореда часова.

1—Ш. разред. Покретне игре и вежбања у трчању, напољу. Проста вежбања, у раду и слободна. „Путовања“ (излети).

М—У1. разред. Вежбања у реду и слободна. Покретне игре.. Вежбања у трчању и скакању. Лакша вежбања справама. Излети..