Učitelj

986 УЧИТЕЉ

МЕ. САСТАНАК ГЛАВНОГ ОДБОРА УЧИТ. УДРУЖЕЊА ОД 14. ДЕЦЕМБРА 1918. године

Били су присутни: Урош Благојевић, Дим. Соколовић, Мара

Кокановић, Милева Антоновићева, Милутин Станковић, Ч. Тодоровић, М. Сретеновић, Гв. Јовановић, Мих. Станојевић, М. Ђ. Станојевић, Душан Михаиловић, Ст. У. Ђорђевић, Ђ. Којић, А. Младеновић, Никола Михаиловић, Драг. Младеновић.

[,

Мих. М. Станојевић реферише о посети код г. Пачуа, мини--

стра финансија. Г. Министар га није примио, али је преко начелника изјавио да он нема ништа против, и пристаје на оно, нашта се учитељи сагласе са г. Министром Просвете. Али, кад му је његов говор поднет на проверу, он је изоставио оне речи, које су означавале његов пристанак на оно, нашта се учитељи сагласе са министром просвете.

|ђЕ

По предлогу уредника „Учитеља“ одлучено је, да се лист „Учитељ“ шаље у замену Савезу далматинских учитељских друштава за њихов лист „Гласник“, који излази у Спљету.

Ш.

По акту Бр. 639. одлучено је 1. да се исплате подужице на

име неисплаћених хонорара у прошлој години; 2. да се објави у „Учитељу“, да се хонорар има тражити у року од три месеца од изласка свеске, у којој је рад оштампан; у противном хонорар остаје као уштеда; 3. по питању: да ли „Извештај о учитељ. друштвима у словеначкој“, који је оштампан у 2. и 3. свесци „Учитеља“ а писао га је г. Мих. М. Станојевић, који је ишао као изасланик, треба да се хонорише. Одлучено да се тај чланак хонорише. Ну како је г. Мих. М. Станојевић одустао од свога права и не тражи хонорар то је примљено са захвалношћу.

М. По акту Бр. 651. одлучено је да се г. Башићу одговори: „Ка-

нализација ће бити довршена тек око Божића и према томе до |

тога (дана) — времена у Дом је апсолутно немогуће никога уводити. | -

За 2. јануар 1914. г. позвата су деца у Дом. Ако би се јавило мало деце, па би услед тога остало празних соба, онда ће Главни Одбор моћи решавати, да ли може примити у дом учитељице са курса и колико њих, или не.

М.

По акту благајника, Бр. 662. одлучено је да се исплате ови рачуни: А) 1. Николи В. Телаловићу предузимачу, 1, прва рата за ка-