Učitelj

УМ

Београд, фебруар 1921. Св. 8. Год. 1.

УЧИТЕЉСНО УДРУЗНЕЊЕ 5 5 1882. —1920. ——

26. децембра прошле године наше Учитељско Удружење завршило је један знатан период живота и рада. Ово културно Удружење, које је играло видну улогу у животу нашег народа последњих деценија, и које је постало један моћан фактор за развитак наших просветних прилика престало је да живи самосталним животом. Оно је на својој ХХХЈМ скупштини ликвидирало и претопило се у ново Удружење Југословенских Учитеља. Остало је само повереништво кога је изабрала последња учитељска скупштина да рукује досадешњом имаовином као саставни део Главног Одбора Југословенског Удружења Учитељства.

Држимо да је на растанку с њим потребно осврнути се на његову прошлост, лепу, сјајну прошлост“ с којом се наше србијанско учитељство може поносити и подичити!

Већ и сам тај факт што наше родољубиво и свесно учитељство, које је вазда и у свакој прилици гледало пред очима увек само највише народне интересе и највише националне идеале — чини највећу своју жртву, принашајући своје најмилије чедо своје драго Удружење на коме је око. 40 година радило — на жртвеник наших националних идеала, утапајући га у заједничку целину са осталим учитељским друштвима наше слободне, уједињене, простране, моћне Краљевине показује колико је узвишено схватање велике идеје народног јединства и колико је наше Удружење било велико! Наше србијанско Учитељско Удружење умире — да живи народна идеја....

1%