Učitelj

Из школског рада 199

'Извадите букваре! Један, два, три! Отворите их и нађите насликано јаје. Прочитај шта пише с' леве стране јајета 2 А шта с' десне стране слике Наслоните се! Пазите! Једна је сељанка продавала нешто у котарици! Хајд да видимо, шта је продавала 2 Читај ти! (Ученик чита јаја). Да прочитамо. сад.

како се звала та сељанка2 (Ученик чита /ана). Како зовеш ти твоју мајкуг А ти! Е, ова је сељанка друкчије звала своју мајку. Прочитај ти, како је она звалај2 (Ученик чита наја).

На сличан начин доводе се и остале речи у везу са садржином из једне стварне области:

ШНОЛОНА ОРГ АНИЗАЦИЈА Више педагошке школе

5: . пише: др. рћ!. Јов. Искруљев.

| ' Општа оријентација.

Питање виших педагошких школа веома је компликовано. То долази отуда, што се разноврсно схваћа њихов задатак.

Задатак је виших педагошких школа или да развијају педагогију и њене спомоћне науке, или да образују васпитаче и наставнике, или да развијају педагогију и њене спомоћне науке и да образују васпитаче и наставнике.

Ако је педагошкој школи сврха да спрема васпитаче и наставнике, онда настаје питиње: спрема ли она васпитаче и наставнике за ниже или средње школе2 Ако их спрема за ниже т. | за основне школе, онда се она зове: учишељска школа. Ако пак спрема наставнике за средње школе, онда се настаје опет питање: за коју врсту средњих школа их спрема: за више · народне, грађанске, учитељске школе или гимназије и реалкер Виша педагошка школа у Загребу спрема учитеље за више пучке и грађанске школе и шк. надзорнике. Виша педатошка школа у Београду спремаће тако исто учитеље за више народне и грађанске школе и школске надзорнике са плусом и за учитељске школе. Овим је јасно речено, шта се разумева код нас под појмом више педагошке школе. Ову врсту више