Učitelj

224 Учитељ.

промене. Једна од највећих верских револуција била је несумњиво реформација, која је вршила страховити утицај ва моралне идеје многих људи. Она је један од безбројних доказа, који доказују да се веровања шире без обзира на разум. Тео– лошке доктрине, које су онда тако жестоко узбуниле духове: а особито доктрине Калвинове, у погледу рационалне логике, ; недостојне су испитивања. И зато кад би верске револуције ценили само по мрачној историји реформације, били би наведени на то да их сматрам веома кобнима. Но све нису играле такву улогу и корисно дејсто многих од њих било је знатно.

Али писац наводи да су од увек биле најважније политичке револуције, које су мењале не само системе владавина већ утицале корисно или кобно по цео свет. Но праве рево· луције,'оне које су промениле судбину народа, понајчешће су се извршиле тако полаганим начином да им историци једва могу означити почетак. Тако су Енглези тек 1688 год. успели да доврше борбу, која је трајала читавих сто година између краљевске владе, која је хтела да буде апсолутна и народа, који је захтевао да се њиме влада по средством његових посланика.

Густав Ле Бон мисли, да се ни једна револуција није могла извршити и неће се никад извршити без суделовања знатног дела војске. Тако у Француској краљевство није пропало на дан када је гилотиниран Лудвик ХМ! већ онда када. га нису хтеле да бране његове недисциплиноване чете.

(О психологији гомила писали су још КаНаеје Кезја, 5 оћеје, Уејсегата, Кодпрцез и др. али је свих њих Густав Ле Бон надмашио дубином схватања и логиком јер многе историјске догађаје, објашњиве једино модерном психологијом, нису схватили ни они који су их стварали, па ни они који су о њима писали. Густав Ле Бон био је можда једини, који је са психолошког гледишта пропратио значај револуција у опште а нарочито значај француске револуције, која је била тријумф демократије над мрачњачким апсолутизмом тога доба. Он је од _оних људи, који чине част француском народу, као што његова књига чини част нашој сиромашној књижевности. Ко прочита Густава Ле Бона тај мора и да га поштује и да га воли.

Браничево. Радиша М. Стефановић